Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Nazister stod utanför affären – Jenni svarade med prideflagga

avBabs Drougge

Publicerad:
Uppdaterad:

När nazister stod utanför Ica Trossen i Trosa blev både kunder och personal oroliga.

Då bestämde sig butiksägaren Jenni Steiner för att sätta ner foten.

– Jag känner stor frustration och rädsla kring det här, säger Jenni Steiner.

Det var på torsdagen som nazister stod utanför Jenni Steiners Ica-butik i Trosa.

– De stod med flaggor och delade ut sitt budskap på flygblad. Det som händer i butiken är att mina kunder och mina anställda blir rädda och illa till mods, de känner sig otrygga och det känns ju för jäkligt för mig. Jag känner stor frustration och rädsla kring det här, säger Jenni Steiner.

När Jenni, systern hon driver butiken med och de anställda försökte få bort personerna blev de i stället hotfulla. Polisen hade inte tid att komma och först efter en och en halv timme kunde butikens väktarbolag hjälpa till att avlägsna personerna.

1 av 2

Vid stängning samma kväll bestämde sig Jenni och hennes syster för att hissa prideflaggor utanför butiken.

– Vi jobbar ju dagligen med att hjälpa nyanlända till arbete. Vi står för allas lika värde och vi vill manifestera det genom att hissa prideflaggan.

Därefter valde Jenni att dela med sig av händelsen på sociala medier. I det hyllade inlägget skriver hon:

Jag är homosexuell. Min fru jobbar också i butiken. Vi tillsammans med många andra av olika ursprung, läggningar, identiteter och utseenden utgör butikens kärna tillsammans med alla våra kunder. Det som utgör själva kärnan i NMR, å andra sidan, är en stark, gemensam övertygelse om att människor som oss inte har någon rätt att existera, och att de är beredda att få igenom sin ideologi med våld”.

Under den nyligen avslutade Almedalsveckan på Gotland diskuterades återigen huruvida främlingsfientliga organisationer ska få manifestera och sprida sina budskap på offentliga platser.

Jenni Steiner hoppas att fler ska våga visa var de står i frågan.

– Jag har fått så mycket kärlek av människor runt om i hela Sverige som stöttar och supportar det här. Jag tror att det är människor som kanske inte vågar sätta sitt eget namn på den här frågan men ändå vill vara med och påverka. Jag är så less på fega politiker som inte vågar ta ställning i den här frågan.

Hur länge ska ni ha flaggorna utanför butiken?

– De sitter kvar. Nu får de sitta, säger Ica-handlaren Jenni Steiner.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM