Alvin, 16, räddade handledaren – klämdes fast mot järnbalk

Den självkörande trucken körde in i saxliften – handledaren klämdes fast mot en järnbalk.

Alvin förstod att han behövde agera snabbt för att rädda liv.

– Han började skaka, blev vit i ansiktet och spydde innan han förlorade medvetandet, säger Alvin.

Alvin Lund, 16 år gammal och hemmahörande i Dingle utanför Uddevalla, går första året på VVS-linjen på gymnasiet. Han har skaffat jobb på ett lokalt VVS-företag där han ibland arbetar utanför skoltid.

För några veckor sedan var han ute på uppdrag tillsammans med sin handledare på VVS-företaget. Någonting som Bohusläningen var först med att rapportera om.

– Vi skulle dra rör på Benders. Benders är ett stort företag som tillverkar betong och andra byggmaterial, säger Alvin.

Inne i Benders stora lokal, som Alvin beskriver som ett stort lager, åkte handledaren enligt 16-åringen runt fyra meter upp i luften med en saxlift för att dra rör intill en järnbalk i innertaket. Alvin var kvar på marken och kapade rör som han langade upp till handledaren.

Plötsligt kom en självkörande truck åkande i riktning mot saxliften.

– Truckarna passerar ungefär var tionde minut och transporterar olika saker. De har en sensor på sig för att inte krocka. Jag tänkte att trucken skulle stanna för saxliften, säger Alvin.

Alvin Lund räddade livet på sin handledare.
Alvin Lund räddade livet på sin handledare.

Handledaren klämdes fast mot järnbalken

Men trucken stannade inte utan körde rakt in i saxliften. Alvin såg hur handledaren flög bakåt och fick saxliftens räcke i ryggen. Samtidigt fortsatte trucken att pressa på, vilket gjorde att handledaren trycktes fast mellan järnbalken och räcket.

– Min handledare skrek först högt. Sedan började han skaka, blev vit i ansiktet och spydde innan han förlorade medvetandet, säger Alvin.

16-åringen blev chockad och ropade efter hjälp. Flera arbetare på Benders strömmade till platsen, men den dramatiska situationen gjorde alla handlingsförlamade.

Efter en stund insåg Alvin att att han måste agera för att rädda handledarens liv.

– Jag såg att han inte fick luft och var rädd för att saxliften skulle välta. Jag klättrade upp på saxliften. Med spaken där uppe kunde jag sänka saxliften så att min handledare kom loss, säger Alvin.

Tacksam för insatsen

På väg ner till marken återfick handledaren medvetandet. Snabbt var ambulans på plats som körde den skadade till sjukhus.

Några dagar senare ringde handledaren upp Alvin.

– Han var tacksam för min insats. Om inte jag hade agerat hade han nog dött. Det var tur att jag klättrade upp, säger Alvin.

Skyddssystemet stängde inte av trucken

Anders Olausson är produktionschef på Benders och han tycker att är tråkigt att olyckan har skett. Samtidigt är han glad att den klämde personen inte skadade sig värre.

– Han har återhämtat sig nu och mår bra, säger Anders Olausson.

Hur kunde den självkörande trucken köra på saxliften?

– Han stod på en utskjutande plattform på saxliften uppe i luften som AGV:en (självkörande trucken reds anm.) träffade. Själva saxliften stod inte i AGV:ens väg, utan det var den utskjutande plattformen som var i vägen, vilket gjorde att AGV:ens skyddssystem inte stängde av AGV:en.

Vad kommer Benders göra för att förhindra liknande olyckor i framtiden?

– Vi har tillsammans med underentreprenören (VVS-företaget reds anm.) utrett vad som hände. Vi har rapporterat händelsen till arbetsmiljöverket och de har kommit fram till att inte driva ärendet vidare, säger Anders Olausson.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.