Svenska hjältar

Vardagshjältarna överröstes med kärlek – av Sveriges kändiselit

Juryn: Hoppas vi gjort val som ger ringar på vattnet

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

En kväll av glädje, mod och medmänsklig värme.
Sveriges kändiselit och representanter för det offentliga Sverige bänkade sig i tv-soffan för att hylla våra Svenska hjältar i den gala som leddes av Kristin Kaspersen.
”Vilken känslostorm man upplever” skriver Carola.

Under 2020 har Svenska hjältar fått in rekordmånga 9 000 nominering, vilket är nästan dubbelt så många som ett vanligt år. Prinsessan Sofia är en av jurymedlemmarna och har ett stort engagemang för hjältarna. Hon lät inte ens sjukdom stoppa henne från att vara med och hylla vardagshjältarna. I tv-sändningen kunde man bland annat se en videohälsning till Årets vårdhjälte, Emma Schols, som var inspelad i hemmakarantänen med hjälp av prins Carl Philip som filmat.

– Ditt enorma ditt enorma mod för att offra dig själv för att rädda livet på dina barn, och sen din kämparinsats för att ta dig tillbaka till livet. Det är djupt imponerande, säger prinsessan Sofia.

Pandemin gjorde att Svenska hjältar-galan blev lite annorlunda i år. Rekordmånga tittade på galan tillsammans via sociala medier. Bland dem som postade inlägg från tv-soffan fanns Stina Wollter, Sarah Sjöström, Marika Carlsson, Tobias Karlsson, Linnea Claeson och Magdalena Forsberg.

– Det finns så många hjältar där ute och människor som borde hyllas, säger Stina Wollter strax innan sändningen börjar.

Redan efter Viktor och Gustaf Noréns öppningsnummer med Heroes, med ett bildspel av de hjältar som kämpar mot pandemin inom sjukvården, la Clara Henry upp en bild där hon visade gåshud på sin arm.

Efter Svenska hjältar-galans intro visade Clara Henry en bild på sin arm med gåshud på Instagram. Prinsessan Sofia hyllade i galan Årets livräddare med en videohälsning som hon fått hjälp av prins Carl Philip att spela in.

”Vilken kärleksstorm”

Bland de personer som på olika sätt medverkade i galan för att hylla hjältar fanns förutom Svenska hjältars jury även Danny Saucedo, Lars Lerin, Carola, Caroline Seger och många fler. Det blev en kväll av starka känslor och många tårar.

”Kära vänner, vilken känslo/kärleksstorm man upplever när jag ser ”Svenska hjältar”... Blir helt berörd av äktheten i varje inslag. Vilka hjältar i olika livs situationer”

Carola såg Svenska hjältar-galan tillsammans med dottern Zoe och en kompis. Och av hjältarna är det särskilt en som hon har en nära relation till. På instagram skriver hon:

”Jag minns förra årets långa tunga höst då i inte visste om Emma skulle överleva även om det var ett mirakel att hon överhuvudtaget överlevde.”

I Aftonbladets chatt och på sociala medier tog många människor möjligheten att hylla sina egna hjältar. En av dem var Svenska hjältar-juryns Morgan Alling:

”Min fru är min hjälte. Som hon kämpar”

Under hösten upptäckte läkarna att Morgans fru Anna-Maria Dahl hade en hjärntumör, som efter operation visade sig vara svåranalyserad. Efter fem veckors oro fick de besked om att den var godartad.

– Just nu vill jag skicka en extra tanke till alla som bär på oro eller har fått ett tungt besked av något slag, säger Morgan Alling till Aftonbladet.

Stina Wollter såg Svenska hjältar-galan för att hylla vardagshjältar, liksom Magdalena Forsberg och Tobias Karlsson.

”Djupt imponerad”

Jurymedlemmen Kodjo Akolor menar att just Svenska hjältar är viktiga för att lyfta goda exempel och ge hopp.

– Det är viktigt att vi alla påminns om ljuset i slutet av tunneln. De här hjältarna är de individuella ljusen, säger Kodjo Akolor.

Jurymedlemmen Shima Niavarani säger att hon tror att hjälteinsatserna de valt ut kan inspirera andra.

– Vi hoppas kunna göra val som ger ringar på vattnet, säger hon.

Överbefälhavare Micael Bydén håller med.

– Jag blir djupt imponerad. Jag funderar på varför inte jag tar de fina initiativen som de här människorna faktiskt gör, säger han.

Kvällens sista hyllning skrevs av Magdalena Forsberg.

”Grattis till er fantastiska Svenska hjältar. Som ni inspirerar”

Svenska hjältars jury under av höstens möten där kandidaterna diskuterades.

De som utsetts till Årets Svenska 2020 är:

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Petra, 68, räddar hundratusentals liv – nu prisas hon

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Marika Carlsson

Morgan Alling

Janne Andersson

Kodjo Akolor

Margaux Dietz

Antje Jackelén