”Jag tryckte ner andra för att må bättre”

Så blev Siavosh Derakhti en kämpe mot rasism

avCecilia Gustavsson

SVENSKA HJÄLTAR

Siavosh Derakhti, 25, klarade knappt skolan. Nu prisas han för sin kamp mot främlingsfientlighet och har fått träffa Barack Obama.

– När jag var ung var jag en som hatade och kränkte, säger han.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Numera reser Siavosh Derakhti runt i olika länder och föreläser – han är en social entreprenör som bland annat tilldelats Raoul Wallenberg-priset och utsetts till en av Europas mäktigaste under 30 år. Allt började med att han grundade föreningen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet.

”Som en soptunna”

Men vägen har varit krokig. Under uppväxten i Malmö var Siavosh en bråkstake som kunde hävda sig genom att vara hård mot andra.

– Jag hade svårt att sitta still, kunde varken skriva eller räkna och mådde inte så bra. Jag tog ut det på de andra i klassen. Jag trodde att jag kunde må bättre genom att trycka ner andra men det jag gjorde jag inte – jag kände mig som en soptunna, berättar han.

Han fick betyget icke godkänd i många ämnen, samtidigt som hans akademiskt högutbildade föräldrar hade höga förväntningar på honom.

– Jag kände mycket press, men struntade i skolan helt i stället.

En stark orsak till Siavoshs förändring till det bättre var en lärare på högstadiet.

– Om man har en människa i sitt liv som tror på en och stöttar en går allt så mycket bättre. Han såg det ljusa i mig medan andra såg det mörka.

Foto: Björn Lindahl
Siavosh Derakhti uppmanar alla unga att se bortom gränser och skrota sina fördomar.

Hur känns det i dag när du tänker på att du var elak mot andra när du var yngre?

– Jag skäms, inget snack om saken. Samtidigt har även det format mig till den jag är i dag. Ingen är felfri, och du kan ha en taskighet i dig som du fortfarande måste jobba med. Det viktigaste är att jobba med sina fel.

Ett råd till unga

Att Siavosh började engagera sig mot främlingsfientlighet beror på hans egna vänner: Medan han var muslim så umgicks han med en rom och en jude och märkte hur mycket fördomar det fanns. Han bestämde sig för att försöka bryta de fördomarna, även sina egna.

Siavosh har en uppmaning till alla unga:

– Du måste följa dina drömmar och tro på dig själv. Och ge andra en klapp på axeln när de behöver det.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Foto: Krister Hansson
Siavosh Derakhti grundade föreningen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet. Han arbetar för att bygga broar mellan muslimer och judar i Malmö.