PRESENTERAS AV

”Ingen ska behöva sova på bussar och i parker”

Jeanette Höglund hjälper hemlösa och får stöd av Kjell Bergqvist

avCecilia Gustavsson

Två kvällar i veckan vet de äldre hemlösa i Stockholm att de får omtanke och något gott att äta.

Då rycker Jeanette Höglund, 47, ut.

– Det bryter ner människor att aldrig få sova en hel natt, säger skaparen av organisationen ”Vid din sida”.

Foto: Felipe Morales
Skådespelaren Kjell Bergqvist är en av dem som hjälper Jeanette Höglund i hennes arbete med hemlösa.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Klockan 23 är det dags. Då samlas en kö av hemlösa nära T-centralen. Ikväll blir det extra lyxig mat – smörgåstårta från en finkrog. Och kaffe som värmer gott i den kyliga kvällen. Snart står alla och mumsar i små grupper. Stämningen är lugn.

”Ska inte ge mig”

Bakom hjälpen står eldsjälen Jeanette Höglund. Hon jobbade som ordningsvakt i t-banan när hon i höstas tröttnade på att se nödställda människor som passerat 50 och inte har någonstans att ta vägen.

– Jag kommer inte att ge mig förrän jag lyckats ge dem en trygg vardag. Ingen ska behöva vara 72 år och sova i trappor, eller vara en äldre kvinna som kissar på sig för att hon inte vågar gå iväg och uträtta sina behov av rädsla för att bli överfallen.

De som kommer hit prisar Jeanette och hennes medhjälpare för deras insatser. Och inte bara för maten: Många av dem har fått nya kläder och klippning.

– Hon är helt fantastisk, säger en 62-årig man.

Kjell Bergqvist på plats

En som uppskattar Jeanette är skådespelaren Kjell Bergqvist, som hört av sig för att stötta ibland. I kväll är han på plats.

– Jag tänker att mitt namn kan öppna dörrar, och nu för tiden har jag också tillräckliga resurser för att hjälpa till personligen.

Sedan 1 april jobbar Jeanette heltid med ”Vid din sida”, som gått från en enstaka pengainsamling till ideell organisation. Hennes lön sponsras av en privatperson. Och hon har hjälp av flera andra, till exempel gamla kollegor.

Förutom soppkök, utdelning av kläder, sovsäckar med mera är nu Jeanettes främsta mål att hitta en lokal till de äldre hemlösa. Kravet för hjälp är nykterhet.

– Alla ska kunna stänga en dörr om sig, sova i en säng och ha råd med ett par vantar.

En 60-årig kvinna som varit hemlös ett år berättar att allt började med att hon blev arbetslös. Hon kunde inte betala hyran och blev vräkt.

Går fort utför

– Jag in i väggen. Jag var väldigt nere, och isolerade mig från folk. Man tror inte att det ska gå så fort att hamna utanför, men det gör det. Jag kunde aldrig ana att jag skulle hamna i den här situationen – jag har jobbat hela mitt liv och skött mig.

Var har du varit på nätterna?

– Bussar, pendeltåg... Ibland på vandrarhem. Att vakna på morgonen och inte veta var du ska sova nästa natt, det går inte att beskriva. Det tär på psyket. Det Jeanette gör för oss är suveränt.

Jeanette har en bakgrund som ordningsvakt i Stockholms tunnelbana, dörrvakt, livvakt, behandlingsassistent och har lärt ut självförsvar.

– Jag är trygg i mig själv och är inte rädd av mig även om det kan vara farligt att vistas ute på natten. Men utan hjälp från andra skulle jag inte klara allt det här.

Kvinnor skäms mer

Enligt Jeanettes erfarenhet finns flera orsaker till att äldre människor hamnat på gatan. En del har fallit tungt på den sociala stegen efter att ha förlorat arbete och familj, andra lider av psykisk ohälsa och kan inte ta hand om sig själva ordentligt.

– Gemensamt är att de saknat ett socialt skyddsnät. Jag har mött människor som inte vill ”besvära” sina barn med hur de har det. De skäms, särskilt kvinnorna.

Har du förändrats sedan du började hjälpa hemlösa?

– Ja. Innan hade jag en hårdare attityd, om jag såg en knarkare i tunnelbanan körde jag bara ut den personen. I dag lägger jag en hand på människors axel och frågar hur det är. Alla behöver bli sedda, och jag vill ha ett mer empatiskt land.

ARTIKELN HANDLAR OM