Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Ängla och Alexandra städade badplatsen

Vännerna hyllas av Sollefteå kommun

Av: 

Helena Mastberg

SVENSKA HJÄLTAR

Paddelturen till badplatsen blev plötsligt en städtur för Ängla och Alexandra. Nästan tre timmar senare hade de fyllt nio påsar med skräp och nu hyllas de av kommunen.

– Det såg för jävligt ut, säger tolvåriga Ängla.

I förra veckan bestämde sig Ängla Kennethsdotter Holmqvist, 12, och Alexandra Hopkins, 13, för att ge sig ut på en tur till en närliggande udde. De tog plats i båten och paddlade ut på sjön intill sommarstugan som ligger utanför Junsele i Sollefteå kommun. Väl på plats möttes de av en ordentligt nerskräpad badplats, något som SVT Nyheter Västernorrland var först att rapportera om.

– Vi gick runt och tittade och det låg en massa skräp överallt. Glasflaskor, kläder, skor… ja, allt möjligt, säger Ängla till Aftonbladet.

Tänkte på djur och barn

De två vännerna såg inget annat alternativ än att plocka upp allt. Ängla ringde sin bror som dök upp med soppåsar och handskar. Städaktionen tog nästan tre timmar och nio påsar fylldes.

– Jag tänkte på alla djur och barn som kan skära sig på glaset. En del skräpdelar låg nära vattnet och andra låg ute i skogen. Det såg för jävligt ut. Jag tycker att det man tar med sig dit borde man ta med sig tillbaka, säger Ängla.

Samtidigt är hon kritisk till att det inte finns någon soptunna vid badplatsen.

Hyllas av kommunen

Efter den uppmärksammade insatsen för miljön har de två vännerna hyllats av Sollefteå kommun. I ett inlägg på Facebook skriver de:

”En stor eloge till dessa miljöhjältar! Till alla er som känner igen er och vet att ni lämnar skräp ute i naturen, ni vet nog själva att ni kan bättre!”

Änglas mamma, Jenny Yngvesdotter Holmqvist, är också stolt. Hon menar att flera har hört av sig och visat sin uppskattning.

– Jag tycker att det är roligt när det är så unga tjejer som har tagit tag i det av egen vilja. Det är många som har swishat en liten slant till dem. De var inte ute efter pengar utan kände att det gjorde ont i deras hjärtan när de såg allt glas som djur kan skära sig på, säger hon.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Barn och unga sköter skräpplockningen

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!