Svenska Hjältar-juryn: En hjälte gör det ingen annan gjorde

I september samlades Svenska Hjältar-juryn för årets tuffaste uppdrag: Att kora årets hjälteinsatser till Svenska Hjältar-galan 2019.

Hör de berätta vad som utmärker en vardagshjälte:

Shima Niavarani, skådespelare:

– En hjälte är huvudperson i en berättelse där någon väljer att agera. En person som ställer sig upp och gör någonting när alla andra kanske sitter ner. Det är en person som inte nödvändigtvis måste vara stark eller snabb, men som agerar och räddar folk ur en situation eller hjälper behövande. 

Marika Carlsson, komiker: 

– En hjälte för mig är en person som tänker på någon annan innan den tänker på sig själv. Någon som kanske vågar göra någonting, vågar hjälpa en annan människa. Man ställer någon annan i centrum och inte sig själv.

Margaux Dietz, influencer: 

– En hjälte är någon som gör någonting för någon annan tycker jag. Det kan var en liten grej eller en jättestor grej, men att våga sticka ut och göra någonting extra. När man ser en god gärning så inspireras man jättemycket till att till att bli en bättre person själv, så jag tror verkligen att det bidrar till att hela samhället att bli ännu bättre.

Micael Bydén, överbefälhavare: 

– En hjälte kan vara vem som helst, var som helst. En person som gör det där som ingen förväntade sig. Någon som kliver in i en situation helt kompromisslöst med stort mod och vidtar en åtgärd eller räddar ett liv. Men det kan också vara den enklaste av tanke för medmänniskan – det som ingen annan gjorde.

Anders Bagge, musikproducent: 

– Vissa situationer kräver att en hjälte vågar hoppa in. Inte för att de behöver göra det personligen, men de gör det rent instinktivt. Därför är det viktigt att vi hyllar dessa vardagshjältar. För att de vågar – med kanske till och med sitt eget liv som insats.

Lill Lindfors, artist: 

– En hjälte som utan tanke på egen vinning hjälper en annan människa, bara för njutningen att få vara en bra människa. Det finns väldigt många bra människor!

Sarah Dawn Finer, artist: 

– Svenska Hjältar-galan är ett av de få tillfällen per år då man får se människors goda hjärta i nyheterna. Det behövs för att visa att vi faktiskt kan göra skillnad. Som medmänniskor kan vi genom att visa ett stort hjärta eller stort mod kan förändra livet för andra människor. 

Thomas Fogdö, föreläsare: 

– Varför det är viktigt att hylla hjältar? Det är väldigt enkelt – för att vi behöver se att de finns. Det är lätt att säga att ingen gör något, men här kan vi faktiskt visa att det är massor med folk som gör något.

Quincy Jones III, musikproducent: 

– Man ska göra en insats om man ser något som är fel. Man måste inte vänta på att någon annan ska göra något – man gör det själv.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE