Årets ungdomshjälte

Efter mardrömsflykten – gav ut en bok

Ali skrev om livet som ensamkommande

Av: 

Jenny Alexandersson

SVENSKA HJÄLTAR

Ali Zardadi, 19, kom till Sverige som ensamkommande flykting.
Resan genom Europa var oerhört svår och Ali bearbetade sina känslor genom att skriva.
– Mina texter gör skillnad, säger Ali Zardadi som engagerar sig i ensamkommandes situation.

Ali tillhör den förföljda minoritetsgruppen hazarer och levde ett hårt liv i Afghanistan. Han kom till Sverige i början av 2016 i samband med den stora flyktingströmmen. Han berättar att resan inte bara var fysisk, den var även mental, och Ali var hela tiden orolig och rädd för vad som skulle hända. Han hade sällskap med några vänner på färden genom Europa.

– De var mina räddare, jag var helt beroende av dem. Det enda jag önskade var att de inte skulle lämna mig ensam. Det var jättesvårt, de var de enda som jag litade på, säger Ali på flytande svenska.

I Sverige fick han bo hos en svensk familj och tillvaron började sakta ordna upp sig. Men de svåra känslorna kring flykten och sin situation behövde få ett utlopp. Han började skriva.

– I början skrev jag för att lära mig språket. Men lite senare hittade jag kraften i att skriva. Jag kände att mina texter gör skillnad, det är många som läser dem, säger Ali.

Alis svenska mamma sa till honom att det han skrivit borde ges ut i bokform. Ali tog henne på orden och boken fick namnet ”Ängeln och sparven” och handlar om livet som ensamkommande. Ali kände inte till att det fanns förlag som ger ut böcker. Istället gick han till biblioteket och klippte ut texterna och satte ihop till en bok.

– När jag visade min svenska mamma sa hon ”Men Ali det finns ju förlag som ger ut böcker”.

Ali Zardadi kom till Sverige som ensamkommande 2016. Fjorton månader senare gav han ut sin första bok på svenska.

Kontaktades av ett förlag

Ali gjorde ett inlägg på Facebook där han efterlyste förlag och ganska snabbt fick han napp, ”Ängeln och sparven” gavs ut på Catoblepas förlag 14 månader efter att Ali kommit till Sverige.

– De persisktalande vet att en ängel är en person som är väldigt snäll och hjälpsam. Någon som verkligen bryr sig om andra. Boken handlar om relationen mellan de som flydde till Sverige och de som välkomnade dem. Ängeln symboliserar svenska folket som tog emot flyktingar. Sparven är personer som varit tvungna att fly, förklarar Ali.

Han läser just nu på vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet. Drömmen är att plugga vidare till läkare och att någon gång kunna återförenas med sin mamma och två bröder. Han har även medverkat i boken ”Vi ser, vi känner, vi kämpar” tillsammans med några andra författare från Berättarministeriet.

Samhällsengagemanget är fortfarande lika starkt. Ali är engagerad i organisationen Ensamkommandes röster som stöttar ensamkommande ungdomar.

– De flesta svenskar är väldigt bra människor. Det är därför som Sverige är ett av de länder som tagit emot flest flyktingar. Det är ett kvitto på att svenska folket är väldigt medmänskliga och solidariska. Men det finns tyvärr en del som har fördomar om alla som kommer till Sverige. Det löser inte problemen. Vi måste se till individen och inte bedöma människor som grupp, säger Ali Zardadi.Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ludwig avvärjde en katastrof i tunnelbanan

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets ungdomshjälte

Svenska hjältar

Afghanistan

Flyktingsituationen

Stockholm