Filippa, 32, satt fast i brinnande bil efter frontalkrock

Uppdaterad 2022-10-18 | Publicerad 2022-10-16

Filippa frontalkrockade med bilen och blev sittande medvetslös i det brinnande fordonet.

Förbipasserande busschauffören Gert-Inge och hemtjänstarbetaren Malin agerade snabbt för att rädda liv.

– Jag har suttit bakom ratten hela livet och sett många olyckor, men aldrig tidigare har jag sett någonting sånt här, säger Gert-Inge.

Klockan 23 onsdagen den 16 juni slutade Filippa Bjerstedt jobbet i Norje i Sölvesborgs kommun. Hon satte sig i bilen och påbörjade den drygt två mil långa färden hem till Näsum.

– Jag minns ingenting från den dagen eller kvällen, säger Filippa.

På landsväg 116 där hastighetsbegränsning på 80 kilometer i timmen råder frontalkrockade hon med en annan bil.

Fronten på Filippas bil trycktes in och fordonet fattade eld. Hon blev sittande medvetslös bakom ratten.

Filippa Bjerstedt frontalkrockade med bilen och räddades av förbipasserande.

”Fy fan, det här är inte bra!”

Den här kvällen jobbade 60-årige busschauffören Gert-Inge Malison sent. Han kom körandes med bussen på väg 116 när han plötsligt såg två krockade bilar.

– Det var som taget ur en film. Det var fruktansvärt. Det låg en bil på varje sida av vägen halvvägs ner i diket. Det var skräp överallt och det brann i den ena bilen. Jag tror att olyckan skett bara en halv minut innan vi kom dit, säger Gert-Inge.

Han stannade bussen en bit från de krockade bilarna.

– Jag tänkte: ”Fy fan, det här är inte bra!”. Jag har suttit bakom ratten hela livet och sett många olyckor, men aldrig tidigare har jag sett någonting sånt här.

Gert-Inge ropade bak i bussen till turens enda passagerare att han skulle ringa 112. Själv fattade han tag i brandsläckare som fanns i bussen och sprang ut och fram till den brinnande bilen.

Han sprutade på branden och elden dämpades.

– Det brann duktigt. Det var tur att jag hade en sex kilos brandsläckare. Många lastbilar har ju två kilos. En två kilos hade varit som en fis i rymden här, säger Gert-Inge.

I samma veva som han sprutade med brandsläckaren kom ytterligare en man till platsen. Han frågade om det var någon människa i den brinnande bilen. Gert-Inge såg ingenting eftersom röken var kraftig. Han lyckades öppna dörren och såg då att en kvinna, alltså Filippa Bjärstedt, satt bakom ratten.

– Det syntes att magen rörde sig. Jag skrek ”Hon lever!”, säger Gert-Inge.

Mannen som varit passagerare på bussen fattade tag i kvinnans hand och lyckades få ut Filippa ur förarsätet. Bara sekunder senare var bilen helt övertänd.

Malin Nyström från hemtjänsten i Bromölla och busschauffören Gert-Inge Malison gjorde båda två avgörande insatser för Filippa efter olyckan.

Malin lade Filippa i framstupa sidoläge

Vid tidpunkten kom Malin Nyström och hennes kollega som jobbar på nattpatrullen på hemtjänsten i Bromölla kommun till platsen. De parkerade sin bil bakom bussen och sprang fram till den brinnande bilen.

När Malin fick veta från Gert-Inge och de andra på platsen att ingen kollat i bilen som inte brann gick hon dit.

– I den bilen satt en kvinna som hade airbagen i ansiktet. Jag slog undan den. Jag frågade hur hon mådde men fick inga tydliga svar. Men jag bedömde ändå att hon mådde efter omständigheterna bra och att hon klarat sig relativt oskadd, säger Malin.

Hon ledde ut kvinnan ur bilen och fick henne att sätta sig ner på marken. Malin fick ytterligare en annan man på platsen att hålla ett öga på kvinnan. Sedan sprang hon till Filippa som nu låg okontaktbar på marken.

– Hon fick ingen luft. Jag lade henne i framstupa sidoläge så att hon kunde andas bättre, säger Malin.

Hon tittade upp och såg att den mer eller mindre oskadda kvinnan börjat promenera från platsen. Malin reste sig upp och sprang ikapp henne och såg till att hon satte sig ner igen.

Under tiden flyttade kollegan, Gert-Inge och andra personer på platsen Filippa, som nu hade börjat återfå medvetande, till ett dike längre bort. Elden från den brinnande bilen blev så het och de var oroliga för att fordonet skulle explodera.

– Jag satte mig vid henne i diket tillsammans med min kollega. Vi hjälptes åt att hålla henne i en bra position så att hon skulle få luft och inte skada sig mer. Jag ställde frågor till henne så att hon skulle hålla sig vaken, säger Malin.

Filippas bil blev skrot efter krocken.

Filippa hyllar hjältarna

Räddningstjänsten kom först till platsen, ungefär en kvart efter att olyckan skett. En stund senare anlände även ambulansen.

Räddningspersonalen och Malin hjälptes åt att lyfta över Filippa på en bår.

– Vi såg till att hålla hennes nacke och kropp så stabil som möjligt när vi bar över henne, säger Malin.

Filippa kördes med ambulans till Centralsjukhuset Kristianstad med livshotande skador. Läkarna konstaterade att hon brutit båda benen, fått en fraktur på nacken, brutit revbenet, fått fraktur på hörselgången och att bältet skurit in i magen.

Filippa opererades fyra gånger.

– Jag vaknade upp på måndagen och fick stanna på sjukhus i sju veckor, säger Filippa.

Hon har mått dåligt psykiskt efter händelsen, men mår bättre i dag. Hon är sjukskriven och använder kryckor för att ta sig fram.

Hon är tacksam till alla som hjälpte till på olycksplatsen.

– De var modiga. Jag vet inte om jag själv hade vågat göra något i en sådan situation. De räddade livet på mig. Hade jag inte blivit utdragen ur bilen hade jag brunnit inne, säger Filippa.

Flera brott utreds

Föraren av den andra bilen, som frontalkrockade med Filippa, är misstänkt för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

– Vi är inne i en förundersökning som inte är slutförd. Jag kan inte uttala mig så mycket, säger förundersökningsledare Klas Schoultz.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 den 16 december.

Nominera din hjälte här nedan!