Rekordinsamling: 131 miljoner kronor till Röda korset i Ukraina

Publicerad 2022-03-06

Efter Rysslands invasion av Ukraina startade Röda korset, i samarbete med bland annat Aftonbladet, en insamling.
Den är nu uppe i rekordsumman 131 miljoner kronor.
– Det här är pengar som kommer göra stor nytta, men samtidigt är behoven enorma i ett stort land med många utsatta, säger Lisa Hallstedt, Ukraina-handläggare på Svenska Röda Korset.

Följ ämnen
Ukraina

Inte sedan tsunamikatstrofen år 2004 har svenskarna donerat så mycket pengar till Röda korset . På bara en vecka har akutinsamling till civila i Ukraina kommit upp i 131 miljoner kronor. Sedan Ryssland invaderade Ukraina har Röda korsets medarbetare och volontärer i Ukraina blivit många fler men de hårda striderna gör hjälparbetet på plats svårt.

– Det går inte att komma fram med det stödet som man skulle vilja på bred front men Röda korset har under de senaste dagarna kommit ut till bland annat Kiev, till de som sitter i tunnelbanan, och till Mariupol och Cherson, säger Lisa Hallstedt på Svenska Röda korset.

De civila behoven i Ukraina beskrivs som enorma och blir försämrade dag för dag.

– Eftersom det här kom så plötsligt har människor i städer och på landsbygd inte varit förberedda. De har inte haft tillräckligt med mat och vatten när de flytt. Många sitter också isolerade och sjuka.

Rysslands bombningar av Ukraina fortsätter. Det finns bland annat uppgifter om att de använder vakuumbomber och klusterbomber, vilket är förbjudet enligt Genèvekonventionen.

– Från Röda korsets håll trycks det på från bred front om att parterna måste respektera den humanitära rätten och se till att vår och andra humanitära organisationers hjälp kommer fram. Det sker inte, säger Lisa Hallstedt.

I den hårt drabbade staden Mariupol delar Röda korset ut humanitär hjälp till civila på sjukhus och i skyddsrum.  (Bild från 2 mars)

Fler medarbetare står redo att åka in

Trots striderna kan Röda korset köra in hjälpsändningar i Ukraina från grannländerna. Runt om i Europa har Röda korset beredskapsförråd och lastbilar fylls nu för att köras in i Ukraina. Flera har kunnat köras in trots striderna, men behovet är större. Utanför gränserna väntar också Röda korset-medarbetare på att kunna åka in i Ukraina för att hjälparbeta.

– Det behöver ske på ett säkert sätt, säger Lisa Hallstedt.

Förutom att ha extra personal inne i Ukraina har Röda korset stärkt upp med medarbetare för att hjälpa de ukrainare som flyr. Enligt FN:organet UNHCR har mer än en miljon ukrainska medborgare lämnat landet.

– Vi finns på plats i alla grannläder för att ta emot de som flytt och även i länder längre bort som exempelvis i Ryssland, säger Lisa Hallstedt.

På järnvägsstationen i Przemyśl i Polen står Röda korset och tar emot flyktingar som anländer med tåg från Ukraina. Bland dem främst kvinnor och barn som flyr kriget.

Aftonbladet driver en insamling till förmån för Röda korset - för att rädda liv i Ukraina.

Swisha din gåva till 900 8079

Det räcker pengarna till

  • 133 kronor: Mat och vatten till en person i en månad samt en värmande filt.
  • 350 kronor: Mat och vatten till en familj i en månad.
  • 667 kronor: Mat och vatten till en familj en en månad samt fem värmande filtar.