Erik åt förrätt under dejten – var nära att dö

Publicerad 2022-06-18

Erik åt en löjromstoast – några timmar senare var han nära att kvävas till döds.

Flickvännen Molly förstod de mystiska symptomen och gasade med mopedbilen i full fart till sjukhuset.

– Hon räddade livet på mig. Så kan man sammanfatta det, säger Erik.

Erik Lindbom och Molly Kilander är ihop och hemmahörande i Jönköpingstrakten. Strax efter klockan 19 förra lördagen klev de in på en restaurang i centrala delarna av staden för att äta middag.

Erik åt löjromstoast till förrätt.

– En kvart efter förrätten svullnade min underläpp upp. Den blev dubbelt så stor. I stunden tyckte jag inte att det var så märkvärdigt. Jag tänkte att jag kanske hade bitit mig i läppen eller något, säger Erik.

Molly fyller i:

– Han tyckte nog att det var lite pinsamt. När varmrätten kom in dolde han sin mun för servitören med en servett.

Erik Lindbom och Molly Kilander.
Erik Lindbom och Molly Kilander.

Klasskompisen undrade vad som hade hänt

Ungefär 1,5 timme senare var middagen inmundigad och paret gick ut från restaurangen. På väg till Mollys mopedbil, som de skulle åka hem i, kände Erik att han fick svårt att andas.

– Jag har ansträngningsastma och därmed nästan alltid svårt att andas. Någon som inte har astma hade nog reagerat mer än jag gjorde. Jag tänkte att jag bara behövde åka hem och ta min astmamedicin, säger Erik.

Trots besvären ville han före färden hem åka förbi en affär och köpa godis. I mopedbilen lade Molly märke till att Erik kämpade allt mer med andningen. Han blev också högröd i ansiktet och läppen fortsatte att svullna.

Molly sade: ”Andningsproblemen kanske har med din svullna läpp att göra?”

Erik svarade: ”Nej, det är bara astma”.

Några minuter senare var paret framme vid affären. Erik klev ut ur bilen för att handla medan Molly satt kvar.

– Jag träffade en klasskompis där inne som tyckte att jag såg konstig ut i ansiktet. Han undrade vad som hänt med mig, säger Erik.

Försökte med eget trick

En påse bilar och en burk Nocco senare var Erik tillbaka i mopedbilen. Han hade nu ännu svårare att få luft. Molly föreslog att de skulle köra till Länssjukhuset Ryhov men Erik ville inte.

Kort därpå fick Erik en idé: Han har fått för sig att astmarelaterade andningssvårigheter kan släppa om man kissar. Därför bad han Molly att svänga av vid ett buskage.

När han kom tillbaka efter att ha kissat kände han paniken växa inom sig. Det började bli suddigt för ögonen, han hade svårt att prata och fick knappt någon luft över huvud taget.

Molly Kilanders mopedbil.
Molly Kilanders mopedbil.

Erik: ”Nu dör jag!”

Han lyckades få ur sig orden: ”Nu dör jag! Molly, jag älskar dig! Nu dör jag!

Molly behöll lugnet och sade till Erik att han skulle överleva. Hon sa att de skulle åka och skaffa läkarvård. Han sade nej återigen, men den här gången stod Molly på sig och körde i full fart mot Länssjukhuset Ryhov, som var en kvart bort.

Framme på sjukhusets parkering klev Molly och Erik ur bilen.

– Jag stöttade upp honom i en armkrok. Han kunde knappt röra sig framåt. Han ramlade och stod på alla fyra. Jag fick upp honom på benen och då ramlade han en gång till, säger Molly.

Hon sprang in genom entrén och berättade för personalen att hennes kille inte kunde andas och att han låg på marken utanför. I samma veva som hon avslutade meningen stapplade Erik in i rummet.

Han stod på benen med hjälp av stöttning från tre sköterskor.

– Jag vet inte varför men jag kände mig jobbig och i vägen. Som om jag var till besvär. För att underlätta lyckades jag fiska upp mitt pass ur fickan som jag kastade fram på disken, säger Erik.

Erik Lindbom på sjukhuset efter den allergiska reaktionen.
Erik Lindbom på sjukhuset efter den allergiska reaktionen.

”Molly räddade livet på mig”

Snabbt fick han lägga sig på en sjukhussäng och blev förd till ett akutrum som snabbt fylldes av två läkare och fem sjuksköterskor.

– Personalen berättade att han fått den svåraste allergiska reaktionen som går att få. De sade att vi kommit in minuter innan han skulle tuppa av. Han hade extremt hög puls och dålig syresättning, säger Molly.

Läkarna lyckades stävja den allergiska reaktionen med hjälp av bland annat kortison och adrenalin. Svullnaden kring Eriks luftvägar avtog. En kvart därpå kunde han andas lite bättre igen. Ytterligare några timmar senare var andningen bra.

Nästa dag fick han åka hem.

– Läkarna kunde inte slå fast vad som utlöste den allergiska reaktionen men de tror att det var löjromen. Det tror jag också, säger han.

Erik känner stor tacksamhet till Molly för att hon stod på sig om att åka till sjukhuset och för att hon behöll lugnet hela tiden.

– Hon räddade livet på mig. Så kan man sammanfatta det. När jag pratar om det här i efterhand var jag ju rätt dum som inte ville åka till sjukhuset.

Molly menar att hon förstod symtomen från början.

– När läppen svullnade upp och han fick svårt att andas tänkte jag att det var en allergisk reaktion och att han behövde vård, säger hon.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

LÄS VIDARE