Peter avbröt brutalt rån – attackerades av påtänd yxman

De beväpnade rånarna slog till mot lilla Läckeby livs i Kalmartrakten. Men rånförsöket gick riktigt snett.

Med fara för sitt eget liv stoppade Peter Bjurling deras framfart.

Själv fick han en yxa i ansiktet.

Det var en kall januarikväll 2020 i det lilla välmående samhället Läckeby.

– Jag såg en kille i rånarluva med en brandyxa i handen som gick mot affären. Jag tänkte bara en sak. ”Du ska inte gå in där”, berättar Peter Bjurling, 32.

Han hade besökt sina föräldrar och skulle köpa läsk till sin höggravida fru på vägen hem på Läckeby Livs.

På vägen in i butiken hejade han på några barn som lekte utanför och efter att han handlat och var på väg ut såg han att barnen var borta. Från trappan till butiken såg han en man komma vinglande mot honom. Han verkade narkotikapåverkad, var maskerad och beväpnad med både yxa och revolver.

När mannen tog tag i dörren till affären, la Peter sin hand på hans axel och sa ”Hördu nu lägger vi av, du ska inte gå in där.”

Svartnade till

För Peter som är uppvuxen några hundra meter bort i lilla Läckeby där ”det inte händer mycket” var det självklart att agera. Så självklart att han inte tänkte på vilka följderna kunde bli.

När Peter ingrep, vände sig rånaren om och sa ”Vad i helvete ställer du dig i vägen för?” och slog honom i ansiktet med yxan. Slaget träffade Peter i ansiktet, med eggen över ögat. Peter hörde smällen och kände att det svartnade till.

– Jag fick en rejäl smäll i huvudet. Glasögonen tog värsta smällen. Det var tur jag hade dem, annars hade jag förlorat ögat. Nu skadade jag två tänder och fick ett jack i vänster ögonbryn och kind.

Peter minns inte riktigt allt klart men han blev ”riktigt förbannad”, tog tag i yxan och brottade ner rånaren på marken. Strax efter det kom butiksinnehavaren till undsättning. Peter skrek ”Ring till polisen, ring till polisen.”

Då såg Peter hur butiksinnehavaren tittade ner mot ån. Peter följde hans blick och såg då en kille kliva ur en bil. Det var rånarens kumpan som väntat i flyktbilen. Killen hade en yxa i handen och rusade mot dem. Peter blev livrädd.

Det finns många bilder i förundersökningen. Dessa visar rånarluvan och yxan som användes mot Peter.
Det finns många bilder i förundersökningen. Dessa visar rånarluvan och yxan som användes mot Peter.

Trodde han skulle dö

Peter tog sin tillflykt till pizzerian som ligger vägg i vägg med affären. Han kastade sig in genom dörren och de påtända rånarna lyckades inte ta sig in genom den olåsta dörren.

– De drog åt fel håll som tur var, konstaterar Peter.

Sekunder senare hörde han hur fönstret bakom honom exploderade och det flög glas överallt.

– De slog sönder varenda ruta på pizzerian när de inte kunde öppna dörren. Jag är väldigt glad över att de inte kom in.

Peter gömde sig mellan ett kylskåp och en diskbänk, i ett utrymme som egentligen är alldeles för litet för honom. I den stunden tänker Peter på sin fru som satt där hemma och väntade. Han skulle ju bara ut en kort sväng för att köpa läsk.

– Jag trodde jag skulle dö därinne på det jävla stället. Jag kom inte ut. Jag skulle inte få träffa min son och min fru. Jag återupplever det hela tiden, har Peter berättat för polisen.

Peter Bjurling ingrep mot rånarna som skulle slå till mot Läckeby Livs. Han fick en yxa i ansiktet.
Peter Bjurling ingrep mot rånarna som skulle slå till mot Läckeby Livs. Han fick en yxa i ansiktet.

”Ut ur bilen, din jävel”

Inifrån pizzerian slog Peter larm till SOS Alarm. Han berättade om rånarna och om attacken: ”Han slog mig i ansiktet. Han hade rånarluva och en yxa”. På operatörens fråga ”Vet du vilken, var det den vassa sidan på yxan?” svarar han ”Jag vet inte. Jag ser inget på ögat.”

Peter var inte först med att slå larm. SOS Alarm tog emot ett antal desperata samtal från Läckeby den kvällen. Bland annat ringde en flicka. Det var ett av barnen som Peter såg innan han gick in i butiken. Flickan berättade om ”en kille med en pistol och hammare” och ”sen riktade han pistolen mot oss och en massa sånt”. Barnen blev rädda och sprang därifrån.

De två rånarna avbröt det misslyckade rånförsöket och körde därifrån. Under bilresan fortsatte de sprida skräck i Läckeby-trakten. En kvinna var på väg hem från jobbet när hon blev påkörd i sin bil. När den andre bilisten närmade sig bilen såg hon att han hade en rånarluva över ansiktet och höll något svart i handen. Han sa ”ut ur bilen, din jävel” och slog därefter sönder rutan i förardörren.

Kvinnan flydde i panik, övertygad om att hon skulle bli huggen i ryggen. Hon ringde SOS Alarm och berättade om någon ”som körde så jävla fort och rätt in i mig”. Kvinnan skrek högt och kort därefter bröts samtalet.

”Värsta och bästa hände”

Efter en stund kom en kvinna in som hjälpte Peter, gav honom en jacka och ringde efter hans föräldrar. Sedan kom ambulansen. Peter lades in på sjukhus.

– I dag mår jag väldigt bra men det gjorde jag inte då. Det absolut värsta och det absolut bästa i mitt liv hände inom två dagar.

Medan Peter låg inne på sjukhuset, satte värkarna igång för Peters fru. Hon födde deras son två dygn efter rånförsöket.

– De rullade in mig i salen och så skrev de in mig på förlossningen för fortsatt behandling. De sa ”vi får göra såhär. Det är lite speciellt med er, så det går bra”.

Peter Bjurling vittnade mot de två männen i tingsrätten. Han har berättat att han fått panikattacker efter händelsen och känslan att han ska dö kommer tillbaka.

”Jag har återupplevt detta varje natt sedan det hände. Samma man i mardrömmar som hotar mig och min familj", sa han då.

Han säger att det fortfarande är jobbigt att prata om det som hände.

– Men det är viktigt att bearbeta. Det sämsta man kan göra är att inte prata om det. Då går man sönder.

Peter Bjurling fick ta emot en medalj för sin insats vid rånet i Läckeby. Själv blev han förvånad och berättar också hur imponerad han var av de andra som fick medalj vid ceremonin. Här står Peter mellan Patrik Oldin, polisområdeschef Kalmar Kronoberg, och Jarl Holmström, tillförordnad regionpolischef.
Peter Bjurling fick ta emot en medalj för sin insats vid rånet i Läckeby. Själv blev han förvånad och berättar också hur imponerad han var av de andra som fick medalj vid ceremonin. Här står Peter mellan Patrik Oldin, polisområdeschef Kalmar Kronoberg, och Jarl Holmström, tillförordnad regionpolischef.

Fick medalj

För sin insats som stoppade rånarna, tilldelades Peter en medalj av polisen.

– Jag tänkte ”va” det kan väl inte stämma. Det var väl inte så spektakulärt? Och så läste hon upp motiveringen och då blev både hon och jag tysta. Det kanske var lite speciellt i alla fall.

Skulle du göra om det här igen?

— Jag tror inte jag skulle göra om det i dag, men det vet man ju inte förrän det händer. Skrik på hjälp, slå larm. Men jag tycker man ska tänka sig för innan man griper in. De kan slå ihjäl dig.

Vid ceremonin delades totalt tio medaljer ut. Utöver Peter Bjurling fick även bland annat Martin Olsen medalj för sin insats vid en knivattack i köpcentret Emporia i Malmö.

– Detta är exempel på medborgare som höjt sig över mängden och med stort ansvar och mod stigit in i en allvarlig situation, verkligen gjort skillnad och med stor sannolikhet räddat liv. Det känns väldigt bra att uppmärksamma dem, ta del av berättelserna och ge dem denna medalj, säger Jarl Holmström, tillförordnad polischef i polisregion Syd.

Kan äta pizza igen

För Peter har livet så sakteliga återgått till den vanliga vardagslunken som småbarnspappa i Läckeby.

– Nu i år peppar, peppar, kunde jag för första gå in på pizzerian sedan det här hände. Jag har inte fixat att gå dit tidigare. Men nu äntligen går det bra.

Vad beställde du för pizza?

– Capricciosa, det gamla vanliga. Det är gott!

De två rånarna dömdes mot sitt nekande i Kalmar tingsrätt. Den äldre av dem dömdes på 14 åtalspunkter, bland annat grov misshandel, försök till rån, grovt olaga hot och grovt vapenbrott, till 5 års fängelse. Enligt tingsrätten var han den som var drivande i det grövsta våldet.

Den yngre mannen dömdes för försök till rån, misshandel och vapenbrott till 2 år och 3 månader i fängelse. Männen dömdes också till att betala skadestånd till tio brottsoffer.

Det tog lång tid innan Peter kunde gå in på pizzerian igen. Det var för jobbigt. Men i år kunde han för första gången på lång tid gå in genom dörren och beställa en Capricciosa. ”Det gamla vanliga. Det är gott”, säger han och skrattar.
Det tog lång tid innan Peter kunde gå in på pizzerian igen. Det var för jobbigt. Men i år kunde han för första gången på lång tid gå in genom dörren och beställa en Capricciosa. ”Det gamla vanliga. Det är gott”, säger han och skrattar.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE