Ambulanssjukvårdaren Peter dog i konserthuset – nu startar kollegor insamling

Det har gått en dryg vecka sedan det ofattbara hände.

Ambulanssjukvårdaren Peter skulle gå på en konsert med sin hustru.

Men i foajén på Uppsala konsert och kongress störtade en äldre man från sjunde våningen. Kroppen träffade Peter, som omkom.

Nu hedras han av sina kollegor som startat en insamling till familjen.

– Kollegorna från ambulansstationen hörde av sig ganska snabbt och frågade om vi ville hjälpa till med insamlingen. Jag drog det med styrelsen och fick genast ett okej, säger Pär Johansson som är ordförande i Blåljus i Samverkan.

Det var Peters närmaste arbetskamrater som startade en insamling till Peters familj och i Facebookgruppen Blåljus i Samverkan har en kondoleanstext publicerats. De skriver:

På tisdagen den 2/11 omkom Peter, en oerhört omtyckt ambulanssjukvårdare, familjefar och vän, i en tragisk olycka när han och hans fru skulle gå och se en hyllningskonsert till ABBA i Uppsala konsert och kongress. Glad och förväntansfull hann han bara in i foajén innan den förödande olyckan skedde. Trots återupplivningsförsök både på plats och på sjukhus gick hans liv inte att rädda”.

Peter hedras av kollegorna på Facebook. De skriver bland annat ”En fru har förlorat sin älskade make. Tre barn har förlorat sin älskade och alltid stöttande pappa”.
Peter hedras av kollegorna på Facebook. De skriver bland annat ”En fru har förlorat sin älskade make. Tre barn har förlorat sin älskade och alltid stöttande pappa”.

Kämpade mot orättvisor

Peter beskrivs som en driven och händig person som med stort engagemang kämpade mot orättvisor.

Han var en god och vänlig människa som njöt av ett liv hemma på gården på landet tillsammans med sin fru. En gård han renoverat med stor kärlek och glädje de senaste 29 åren. Han älskade att hålla sig sysselsatt med diverse pyssel en gård behöver”.

Han var en uppskattad och engagerad kollega och beskrivs som glad, skämtsam och mycket professionell. En kollega som alltid tog sig tid att prata med den som behövde det.

Facebook fylls av kondoleanser och minnesord.

– Det kommer hjärtan i olika färger i kommentarsfälten. Det är helt fantastiskt! Man blir varm av det, säger Pär.

Pär Johansson som är ordförande i stiftelsen Blåljus i samverkan berättar att de hittills fått in cirka 250 000 kronor till Peter familj.
Pär Johansson som är ordförande i stiftelsen Blåljus i samverkan berättar att de hittills fått in cirka 250 000 kronor till Peter familj.

Älskad make och trebarnspappa

Peter lämnar efter sig en stor familj och saknaden är enorm.

En fru har förlorat sin älskade make. Tre barn har förlorat sin älskade och alltid stöttande pappa. Fem barnbarn kommer aldrig mer få leka med sin kärleksfulla farfar och morfar igen. Hans svärdöttrar och svärson har förlorat en trygghet och älskad svärfar” står det i insamlingen på Facebook.

Det har nu gått tre eller fyra dagar sedan insamlingen drog igång och Pär berättar att de hittills har fått in ungefär 250 000 kronor till Peter familj.

Med insamlingen hoppas initiativtagarna kunna ge Peters familj en möjlighet att tillsammans bearbeta den tragiska händelsen och ge Peters fru en trygg framtid.

– De anhöriga uppskattar att svenska folket och även kollegorna bryr sig om den här tragiska olyckan.

Tycker om att hjälpa

Blåljus i Samverkan startades 2018 och är en stiftelse. Den drivs utan vinstintresse och står under tillsyn av Länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Jag tycker om att hjälpa människor det är så jag är i grund och botten och det kanske är därför jag har valt mitt yrke. Men det här är min hobby. Jag tycker det är fantastiskt kul.

Att så många uppskattar deras arbete pushar Pär och hans kollegor att fortsätta.

– Man börjar bli till åren nu. Men vi kämpar på allihopa. Det är inte bara jag, utan vi är flera stycken som arbetar med det här.

Har du något tips till andra som vill starta upp något liknande?

– Det krävs ideellt arbete och att man själv är intresserad och brinner för saken så klart. Så är det i alla fall för mig.

Peters anhöriga har givit sitt godkännande till Aftonbladet för publicering av artikeln.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.