PRESENTERAS AV

Polisen stoppade våldtäktsförsök – på tunnelbanan

avMalin Wigen

SVENSKA HJÄLTAR

Polisen Lennart Karlsson och hans kollega befann sig på tunnelbanan när en kvinna i vagnen bakom blev överfallen, skriver Polistidningen.

– Jag vill inte spekulera i vad som hänt om vi inte hade varit där men det är klart att utifrån den aspekten var det lyckosamt att just vi var där just då, säger Lennart till Aftonbladet.

Foto: LENNART KARLSSON/TT
Lennart och hans kollega avbröt ett våldtäktsförsök.

Följ Svenska Hjältar på Facebook!

I tisdags eftermiddag vid femtiden befann sig polisen Lennart Karlsson, gruppchef för Norrmalm, och hans kollega Jacob i tunnelbanan i Stockholm. De, som båda har erfarenhet som narkotikapoliser, var på väg iklädda civilkläder för att hålla en utbildning för krogpersonal.

Mellan stationerna T-centralen och Kungsträdgården, upptäckte de att det var någon form av tumult i vagnen bakom. Då det var ett gammalt tåg kunde man se in i den andra vagnen.

– Min kollega såg att det var en kvinna som blev överfallen inne i tunnelbanevagnen. Vi försökte avbryta genom att dunka på rutan.

Men ingen av de två männen som befann sig med kvinnan hörde dem och Lennart och hans kollega hade inget annat val än att vänta till att de skulle anlända till nästa station.

– Det var oerhört frustrerande naturligtvis att stå där och titta på en kvinna som blev överfallen och att inte kunna reagera förrän vagnen rullat in på perrongen. Det fanns inget sätt för oss att ta oss mellan vagnarna, utan vi var tvungna att vänta, säger han och tillägger ännu en gång:

– Det var väldigt, väldigt frustrerande.

När tåget väl stannat handlade de snabbt. De sprang snabbt ut ur sin vagn och in i den andra.

– Vi sprang in och avbröt det här som vi bedömer vara ett våldtäktsförsök.

”Aldrig varit med om något liknande”

Initialt blev de båda männen gripna, men bara en av dem är misstänkt för brottet. En utredning på plats gav restultatet att den andre inte var misstänkt för brott.

– Den andre hade inget med händelsen att göra. Som vi förstod det var de bekanta med varandra, hur vet vi inte.

Förutom männen förhörde poliserna även den målsägande. Brottet är rubricerat som försök till våldtäkt och just nu pågår en utredning. Deras utbildning blev inställd, men deltagarna hade förståelse för att det blev som det blev.

– Jag har aldrig varit med om något liknande kan jag säga. Jag har varit med och gripit våldtäktsmän och gripit människor på bar gärning, men inte vid den här tiden och inte på den här platsen, säger Lennart.

Har ni tänkt något på att ni var på rätt plats vid rätt tidpunkt?

– Det så klart. Jag vill inte spekulera i vad som hänt om vi inte hade varit där, men det är klart att utifrån den aspekten var det lyckosamt att just vi var där just då. Det är anmärkningsvärt att något sådant sker vid den tiden och på en sådan plats. Det måste vara helt fasanfullt för den som drabbas på det sättet, säger han och fortsätter:

– Det är klart att det känns bra att vi kunde göra ett sådant snabbt ingripande.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Så många våldtäkter anmäls varje år 00:34

Missa inte Svenska Hjältar-galan 11 december 2017 01:30

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan.

Missa inte galan den 11 december 2017 på Aftonbladet.se och TV4!

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott