Årets ungdomshjälte

Lovisa, 19, hyllas – för gripande talet om män

Av: 

Babs Drougge

SVENSKA HJÄLTAR

Lovisa Engblad, 19, ombads att tillägna sitt studenttal mannen och bestämde sig för att göra det på sitt eget sätt.

Det starka talet fångades på film och har nu rört tusentals till tårar.

– Jag vill göra skillnad och det kanske jag gör nu, säger Lovisa Engblad.

Lovisa Engblad är 19 år och springer alldeles strax ut från Västerviks gymnasium, ut i vuxenlivet. Inför den traditionsenliga studentbalen fick hon frågan om att hålla ett tal tillägnat mannen.

Talen som hålls under balen brukar av gammal hävd vara av lättsam karaktär, ofta med inslag av humor. Men när Lovisa satte sig ned för att skriva ett skojigt tal var det något som tog emot.

– Jag försökte jättelänge, men jag fick inte riktigt till det. Jag tänkte hela tiden på grejer som inte varit så roliga med män. Jag ville blanda upp det med lite allvarligare saker och till slut blev det ett väldigt seriöst tal i stället. Jag ville att folk skulle tänka till lite, säger Lovisa Engblad.

I talet tar Lovisa upp exempel på män som tagit sig friheter och begränsat, genom hennes och andra kvinnors liv. Som fått henne att tvivla på att bra män finns.

Hon lyfter också fram exempel på män som vågat visa känslor och som inger henne hopp.

– Huvudbudskapet är att killar ska våga släppa på att vara macho och visa sina känslor, för att liksom rädda alla, säger Lovisa.

Om män inte behöver vara aggressiva för att bli accepterade så behöver inte kvinnor heller vara rädda för att bli slagna. Om män inte behöver kontrollera, behöver inte kvinnor bli kontrollerade. Både män och kvinnor borde känna att det är okej att visa känslor.

Hyllas på sociala medier

Inte ett öga var torrt under talet, som en vän till Lovisa fångade på film. Det gripande klippet spreds sedan i vänskapskretsen. En tjej som Lovisa inte ens känner blev så tagen av talet att hon bad om att få dela det på sociala medier, där det fått enorm spridning.

– Det är jättemånga som jag inte känner som skriver till mig att det var jättefint. En tjej skrev att jag är hennes nya idol, vilket känns jättesjukt, men jättekul, säger Lovisa Engblad.

Lovisa säger att hon aldrig väntat sig den enorma respons hon nu fått, men är glad att klippet fått så mycket spridning.

– Jag vågar inte ens se det själv, för det är väldigt känslomässigt för mig och det känns väldigt läskigt att så många har sett det. Men jag har alltid sagt att jag vill göra skillnad och det kanske jag gör nu när så många sett det, säger Lovisa Engblad.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Killar har allt att vinna på att prata känslor”

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets ungdomshjälte

Västervik

Sociala medier

Metoo

Svenska hjältar