PRESENTERAS AV

Påkörd pojke låg och blödde på gatan – då ingrep Simon

avMalin Wigen

1 av 3

Simon Almsaddi blev vittne till en trafikolycka och var snabbt på plats för att hjälpa den blödande pojken. Nu hyllas han av polisen.

– Det var fruktansvärt, jag fick tårar i ögonen faktiskt, säger Simon.

Förra veckan var 21-årige Simon Almsaddi, från Borås, i Stockhom med några kompisar. I en bil på väg till Skärholmen blev Simon vittne till en trafikolycka – ett barn i mellanstadieåldern blev påkörd och slog huvudet i trottoarkanten. Simon agerade direkt och var snabbt på plats vid pojken. Han tog kort på bilens registreringsnumret och tog fram en första hjälpen-väska.

– När jag sprang ut och tog kort kom det fram två äldre damer, de lyfte barnen och det ska man inte göra. Så jag bad de att gå därifrån och började stoppa blödningen, säger han och fortsätter:

– Han blödde jättemycket i början. Det rann blod i hans ögon från pannan. Han trodde att något hände med honom. Han tittade på mig med andra ögat och frågade om han skulle dö. Det var fruktansvärt, jag fick tårar i ögonen faktiskt.

Simon höll fast pojkens huvud och bad en man på platsen att ringa efter ambulans och polis och en av kvinnorna att kontakta pojkens förälder. Till slut kom polisen och ambulansen.

– Jag var kvar och höll hans huvud medan de undersökte kroppen.

Polisen: ”Vi är väldigt imponerade”

Nu hyllas han av polisen i Skärholmen för insatsen som skriver om händelsen på sin Facebooksida.

Vi är riktigt imponerade av Simons insats! Simon gjorde alla rätt och vi från polisen i Skärholmen vill tacka honom för hans rådiga ingripande! Dagens hjälte! PS. Händelsen var en ren olyckshändelse och ingen bär någon skuld i det inträffade. Barnet vårdas på sjukhus men mår under omständigheterna bra”, står det i inlägget.

– Vi var väldigt imponerade över att han hade sådan sinnesnärvaro att göra alla dessa saker på platsen samtidigt. Att ha den typen av tänk är precis så som vi jobbar inom polisen, säger polisassistenten Frida Sjögren, som var på olycksplatsen, till GT.

Simon själv tycker att det han gjorde var självklart.

– Ser man ett barn bli påkört är det klart att man springer fram och gör det man kan. Man behöver inte ha så mycket kunskaper, ser man en bil köra på ett barn så tänker man allmänt att man tar kort på registreringsnumret ifall den sticker, stoppar blödningen och ringer ambulansen – det är självklarheter.

Kunde inte sova efter händelsen

Simon har varit i kontakt med pojken efter händelsen, och berättar att han var lite skakad efter händelse.

– Det känns bättre nu. När jag kom hem så kunde jag inte sova på natten. Jag hörde hans röst i mitt huvud hela tiden, det gjorde intryck, säger han.

Händelsen gjorde även honom påmind om sitt liv i Syrien.

– Jag kom till Sverige från Syrien för cirka tre och ett halvt år sedan. Jag såg döda kroppar, min kompis blev skjuten framför mig. Där blev det mer normalt att man ser folk som dör och som blöder. Så kommer man hit så blir den en helt annan omgivning. Men sen såg jag honom ligga och blöda där och då dök allt som hände i Syrien upp igen. Men jag har pratat med en kurator så det var ju skönt.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM