Tess, 42, stod upp mot nazisterna

”Jag var inte rädd – jag var förbannad”

1 av 5

En ensam kvinna ställer sig med höjd näve mitt emot de uniformerade demonstranterna vid en nazistdemonstration i Borlänge.

Nu sprids bilden av henne som en löpeld på sociala medier.

– Jag var inte rädd – jag var förbannad, säger Tess Asplund, 42.

I söndags första maj-demonstrerade ungefär 300 personer ur den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Borlänge.

Då valde nätverket Dalarna mot rasism att hålla en motmanifestation och skänka tio kronor till Ensamkommandes förbund för varje meter nazisterna gick.

Men under demonstrationen togs bilden som nu sprids som en löpeld över nätet – bilden på Tess Asplund, 42, som ställer sig i vägen för NMR-ledaren med en knuten näve i luften.

Själv är hon märkbart chockad över uppmärksamheten som bilden har fått.

– Hela den här uppståndelsen är så sjuk. Jag är så van vid min knutna näve, det är min Nelson Mandela-gest som jag använt sedan jag blev aktivist för 26 år sedan, säger Tess Asplund.

”Jag var inte rädd – jag var förbannad”

Hon berättar att hon inte ens hann tänka innan hon klev in framför nazisttåget.

– Allting gick så fort. Jag bara kände att "det får inte marschera några nazister på våra gator" och så gick jag fram. Jag stirrade på en av dem och han stirrade tillbaka men rörde inte en min. Ingen sa ett ord. Sedan kom polisen och körde bort mig.

Trots att flera av dem som deltog i nazistdemonstrationen är dömda våldsbrottslingar var hon aldrig rädd.

– Nej. Jag var inte rädd – jag var förbannad.

Fotografen: ”Uppenbart en bild som berör”

David Lagerlöf är fotografen bakom den virala bilden. Han var tidigare kommunikationsstrateg hos den antirasistiska stiftelsen Expo och var utsänd av tidningen för att bevaka demonstrationen.

– Uppenbart är det ju en bild som berör, och det är ju något man självklart vill som fotograf. Jag antar att det är det här klassiska, en person som ställer sig i vägen för flera ganska skräckinjagande personer, att det är lite David mot Goliat, säger han till TT.

Jämförs med klassisk bild

På nätet har flertalet jämfört bilden på Tess med det klassiska fotot av "Tanten med väskan". Bilden, som togs av Hans Runesson i Växjö 1985, är ett porträtt av en kvinna som slår med en handväska mot en demonstrant för Nordiska rikspartiet.

– Hon är en ikon för mig och någon jag beundrar så när folk jämför oss blir jag generad och vill nästan säga ”nej, nu får ni ta det lugnt”, säger Tess Asplund.

Ingen uppmaning till våld

Hon hoppas nu att de som ser bilden förstår att hon inte uppmanar till våld – utan till en fredlig protest.

– Däremot måste man våga visa att det inte är okej att nazister får demonstrera på våra gator. Jag är 43 år, 163 centimeter lång och väger 50 kilo, det är inte mycket men tillsammans kan vi alla kämpa mot rasismen.

Nathalie Mark

ARTIKELN HANDLAR OM

Expo

Borlänge

Nazism