PRESENTERAS AV

Här är äldreboendet som boxas – varje vecka

avEneida Berisha

På äldreboendet Hejaklacken i Norrköping jobbar de boende hårt för att hålla sig alerta. En gång i veckan samlas gänget för att gå på boxning.

– Vi märker att vi blir duktigare och duktigare alla är så glada efteråt, säger Vivianne Hellman, 87.

På äldreboendet Hejaklacken i Norrköping bor ungefär 80 personer som är duktiga på att hålla sig i form. Varje vecka har de olika aktiviteter som spelkvällar, gymnastik, dans och bingo.

Men nytt på boendet är deras boxningsträffar. I somras fick boendet en förfrågan från Boxningsklubben Berget som undrade om de kunde få komma på besök hos dem.

– Jag nappade ju förstås direkt för jag tycker själv att boxning är väldigt kul, säger Mia Törnborg, aktivitetsansvarig på Hejaklacken.

Kommer på veckoliga besök

Sedan dess har boxningsklubben kommit på veckoliga besök där de boende har fått prova på sporten. Men nu har de börjat ta sig till själva boxningshallen – där de lär sig veva nävarna som proffs.

– Det är en mycket roligare aktivitet när vi åker ut dit. Efteråt stannar vi på lite kaffe och fikar, det tycker de verkligen om, säger Mia och fortsätter:

– Det är viktigt att de får testa på olika träningsformer för de håller sig vitala. I början var de flesta misstänksamma och tänkte ”det här kan ju inte jag” eftersom det låter så hårt med boxning. Men de är så duktiga och klarar mer än vad de tror.

1 av 5

”Lära mig snyta till om någon tar handväskan”

I början var Vivianne Hellman, 87, väldigt skeptisk till boxningen. Men nu har hon blivit ett rutinerat boxningsproffs.

– När jag fick höra om det först tyckte jag inte att det lät klokt och undrade hur all i världen det skulle gå till. Men jag var så nyfiken och tänkte att ”då kan jag ju lära mig att snyta till någon om den försöker ta min handväska”, säger hon.

Förutom att det varit roligt att testa på en ny träningsform upplever Vivianne och hennes vänner att hon blir både piggare och starkare av att boxas.

– Rörelserna är nyttiga, man tänjer kroppen på ett sätt som vi inte gör under gymnastiken. Det känns jättebra efteråt.

”Vi är tuffa”

Dessutom är det en rejäl självförtroendeboost.

– Vi märker att vi blir duktigare och duktigare och alla är så glada efteråt. Det är inte för inget som vårt boende kallas ”Hejaklacken”, vi är tuffa, säger hon och fortsätter:

– Alla borde prova det här för man blir snopen över hur kul det är.

ARTIKELN HANDLAR OM