Här värmer hemstickade gåvorna från Sverige flyktingar i Syrien

Kvinnor och barn tvingas sova under bar himmel

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Det är minusgrader i norra Syrien och flyktinglägren är fulla.
Människor tvingas sova under bar himmel och småbarn fryser ihjäl.
– Situationen är mycket värre än vad den varit tidigare år så nu har vi startat en akutinsamling, säger Svenska hjälten Israa Abdali.

Just nu är 900 000 människor på flykt undan bomberna i Idlibregionen i Syrien. Enligt FN:s organ för katastrofhjälp har krisen i nordvästra Syrien nått en ny och skräckinjagande nivå. 80 procent av människorna på flykt är kvinnor och barn, och många tvingas sova under bar himmel eftersom flyktinglägren är fulla.

– Bebisar och småbarn dör på grund av kylan, säger FN:s humanitära chef Mark Lowcock till nyhetsbyrån AFP.

En månad innan striderna i Idlib trappades upp i december gjorde sollentunabon Israa Abdali som driver hjälporganisationen Stand with Syria en insamling med vinterkläder till människorna på flykt.

– Det var helt fantastiskt, mängder av människor här i Sverige skänkte varma stickade vantar, mössor och halsdukar som vi kunde köra ned till Syrien och in till människor som tvingats på flykt, säger Israa Abdali.

Mössor och vantar som delas ut till flyktingar i norra Syrien har stickats av människor i Sverige.
Foto: Stand with Syria
Mössor och vantar som delas ut till flyktingar i norra Syrien har stickats av människor i Sverige.
Foto: Stand with Syria
Ett av barnen som fått varma kläder från Sverige.

Nu är allt från senaste containerinsamlingen utdelat, men behovet av värme, kläder och mat är fortfarande stort.

– Det är totalt kaos där nere, det har nått till den nivån att människor gör allt för att få värme och något att äta. De blir så tacksamma när man kommer för de är instängda i Syrien och har ingenstans att ta vägen för att få hjälp, säger Israa Abdali.

Har startat akutinsamling

Israa Abdali jobbar till vardags heltid som skolsköterska på en skola i Stockholm. Men hela sin fritid ägnar hon åt att driva den ideella hjälporganisationen Stand with Syria.

– Jag kan inte bara sitta här i Sverige och titta på när jag ser bilderna som kommer från Syrien. Nyheten om pappan som flydde med sitt lilla barn invirat i filtar, och där barnet var dött när han kom fram. Det är så fruktansvärt.

Foto: Privat
Israa Abdali under en tidigare resa till flyktinglägren i nordvästra Syrien.

Israa Abdali utsågs i december till Årets svenska hjälte i världen 2019 för sitt hjälparbete i Syrien. Totalt har hon samlat in åtta containrar med kläder, medicinska hjälpmedel och leksaker här i Sverige, som hon sedan kört ner till Syrien. Hon har också arbetat ideellt som sjuksköterska i flyktingläger i Syrien och på Lesbos. Det hon startat nu är en akutinsamling för att köpa in mat och filtar att dela ut.

– Tidigare har vi kunnat köpa matvaror i Turkiet som vi delat ut i flyktinglägren. Men nu är det så få som har tillagningsmöjligheter så vi får laga färdiga portioner på plats i Syrien som vi kör ut till lägren.

Israa har omkring tio volontärer i Turkiet och Syrien som alla jobbar ideellt med att sköta distributionen av hjälpsändningarna.

– Jag får rapporter från dem hela tiden om hur det går. Just bilderna de skickar är väldigt viktiga, för att kunna visa hur det ser ut där nere.

Foto: Stand with Syria
Matutdelning i ett provisoriskt läger där människor sökt skydd

Senare i vår kommer Israa Abdali att påbörja arbetet med att skicka ned en nionde container med kläder, sjukvårdsmaterial och leksaker till Syrien.

– Jag hoppas ju att bombningarna upphör och att vanliga människor kan få bygga upp sina hem och sina liv igen. Det är min dröm. Just nu är hela regionen så osäker.

Den 5 mars har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan bjudit in till ett högnivåmöte om Idlibkonflikten där utöver Rysslands president Vladimir Putin även Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emanuel Macron ska delta.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.