Marcus blev våldtagen som 13-åring – så fick han livet att vända

Publicerad 2020-07-05

13-årige Marcus var ensam hemma och hade bjudit över en kille som han chattat med på ett internetforum.
Killen visade sig vara en mycket äldre man och mötet slutade med en våldtäkt.
– De här tuffa sakerna som hänt i mitt liv har fått mig att växa och bli den jag är i dag, säger författaren och föreläsaren Marcus Tallberg.

I början 2000-talet fanns det inte många referensramar för en ung kille som kämpade med sin sexuella läggning. På ett internetforum hade då 13-åriga Marcus Tallberg kommit i kontakt med en 25-årig kille som var homosexuell och som han blev intresserad av.

– Han berättade om flera saker som han hade gemensamt med mig. Han skrev att han var handbollsdomare till exempel och jag spelade handboll.

De bestämde att killen skulle komma hem till Marcus när hans föräldrar och hans syster inte var hemma.

– Jag var såklart väldigt nervös över träffen men tänkte att jag på något sätt skulle vara säker i mitt eget hem.

Men det var han inte. Mannen som ringde på dörren och sedan pratade sig in i huset var över 40 år gammal och våldtog Marcus. Efteråt skickade han ett meddelande där han listat telefonnummer till Marcus föräldrar, tränare och vänner.

– Han sa att om jag berättade för någon vad som hänt skulle han avslöja för alla att jag är bög och då skulle hela mitt liv förstöras.

Marcus som 13-åring, samma år som han blev utsatt för våldtäkten, och Marcus i dag införsläppet av hans senaste bok Drömfångaren.

Men Marcus lät inte mannens varning stoppa honom. Istället tog han mod till sig och kom ut som bög och kände stolthet över vem han var. Han engagerade sig i sin lokala RFSL-förening i Trollhättan där han bland annat drev ett kafé, bara 14 år gammal. Målet var att skapa en mötesplats för hbtq-personer.

– Där kom jag i kontakt med andra killar som också var gay. De var äldre än mig och som tog med mig in i deras sammanhang. Jag växte upp fort på gott och på ont.

Genom RFSL har Marcus träffat flera killar som råkat ut för den äldre mannen från internetforumet. Han polisanmälde honom aldrig själv, vilket han idag ångrar, men han har hört om andra som gjort det.

Gav ut bok som 19-åring

För Marcus har skrivandet alltid varit viktigt, och ett sätt att arbeta sig igenom en erfarenhet eller en svår händelse. Han har försökt se även negativa lärdomar som en styrka och något som gett honom en bredare syn på livet.

– När man känner sig som begravd, nere, brukar jag förställa mig att man är ett litet frö – att man bara är planterad. Om man fortsätter att göda med energi så kommer man växa och bli starkare.

Samma år som Marcus Tallberg tog studenten publicerades hans första bok, ungdomsromanen Bögjävel som han skrivit tillsammans med kompisen Emma Björck. Redan innan det hade han redan varit ute i skolor och föreläst om sin historia.

– Om någon kan hitta stöd i min berättelse så är det värt det. Jag vill säga till alla att man är huvudpersonen i sitt eget liv, och det är viktigt att man skriver den berättelse som man själv vill berätta.

Just önskan om mångfald av berättelser drev Marcus till att starta ett eget bokförlag.

– Jag hade precis skrivit min tredje bok Att vara Alice och försökte få den utgiven men fick till svar att Sverige är mättat på hbtq-litteratur och att det inte finns någon marknad för det. Ett förlag sa till exempel att de redan hade en trans-bok, men bara för att man har en bok betyder det inte att den ska representera hela gruppen.

Marcus Tallbergs första roman var Bögjävel, som han skrev tillsammans med vännen Emma Björck.

Marcus Tallberg grundade Tallbergs Förlag som under de två första åren gett ut 24 böcker. De håller även i skrivarkurser och producerar olika typer av media för att låta minoritetsgrupper få en röst. Den 14 juli släpper Marcus en egen ny roman, Drömfångaren.

– Det är en uppföljare till min tidigare bok Kraften. Man kan säga att det är en dystopisk postapokalyptisk fantasybok. Som med allt jag skriver hoppas jag kunna påverka människors tankesätt och ge nya perspektiv. Fantasy är en genre som jag tycker mycket om för där kan allt hända även om det är något som verkar helt omöjligt från början.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Anmäl dig här till Svenska Hjältars nyhetsbrev

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!