Mustafa lär flyktingungdomar svenska värderingar

Publicerad:

SVENSKA HJÄLTAR

Mustafa Panshiri kom till Sverige från Afghanistan när han var 11 år gammal.

I samband med den stora flyktingvågen 2015 lämnade han sitt jobb som polis för att föreläsa för ensamkommande ungdomar.

– Jag vill att vi ska lyckas med integrationen i Sverige och att alla ska få koll på sina rättigheter och skyldigheter, säger Mustafa Panshiri.

I media har Mustafa Panshiri blivit känd som polisen från Linköping som under år 2015 lämnade sitt jobb för att resa land och rike runt och föreläsa. Han kommer själv från Afghanistan och såg ett behov av information bland nyanlända ungdomar.

– Sverige är ett väldigt märkligt land att komma till, och jag vill förmedla vad det innebär att bo i Sverige, säger Mustafa Panshiri.

I föreläsningarna berättar han om hur det svenska samhället fungerar, om demokrati och om jämställdhetsfrågor. Hans mål är att vara en brobryggare.

– Jag har själv varit i liknande situation när jag kom hit som 11-åring, det är mycket man vill veta och jag saknade någon som kunde förklara och som jag kunde ställa frågor till.

”Räcker inte att följa lagar”

Mustafa Panshiri tycker att för mycket av Sveriges integrationsarbete har handlat om att informera om vikten av att följa lagar, och för lite om svenska värderingar.

– Jag brukar ta upp det här med barnaga. Alla vet om att man inte får slå barn i Sverige men när jag frågar varför brukar det vanligaste svaret vara att svenskar är rädda för socialtjänsten, säger han och fortsätter:

– Så föreställningen är att svenskar egentligen vill slå sina barn. Men det är inte sant för vi tycker ju att det är fel att slå barn, det handlar om värderingar.

Mustafa Panshiri har föreläst i 218 kommuner, för tusentals ungdomar.
Foto: Andreas Hillergren / AFTONBLADET / 7560
Mustafa Panshiri har föreläst i 218 kommuner, för tusentals ungdomar.

Under de senaste tre åren har Mustafa Panshiri föreläst i 218 kommuner i Sverige. Han har talat med tusentals ungdomar – och människor som jobbar med ungdomar.

– Det brukar vara positiva reaktioner. Framför allt är ungdomarna väldigt nyfikna och vill lära sig.

Mustafa Panshiri kommer att fortsätta föreläsa.

– Jag vill att vi ska lyckas med integrationen i Sverige, och det kommer att ta ett tag. Men jag försöker göra så mycket jag kan i min roll. Så jag fortsätter resa runt i Sverige, säger han.

1 av 4

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.