Årets Skyddsängel

PRESENTERAS AV

Canan, 30, delade ut klappar på akuten

avClaes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Även på julafton blir barn akut sjuka. Men de som kom in till barnsjukhuset i Göteborg kunde i alla fall glädjas åt läkaren Canan Yasar som delade ut julklappar.

– Man såg hur nervösa och glada de blev. Glädjen fick nästan inte plats i deras små hjärtan, säger hon.

I åtta månader har Canan Yasar, 30, arbetat som läkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Det här blev hennes första julafton på jobbet. Fram till midnatt var hon på plats på akuten, och hon hade förberett sig väl.

– Jag hade handlat julklappar flera dagar i förväg men när jag kom dit fanns det redan en massa paket där. Jag visste inte att det fanns företag och stiftelser som donerar presenter, säger Canan.

1 av 3 | Foto: Privat
Canan Yasar, 30, hade med sig egna klappar.

Tomtade för barnen

Julklapparna räckte till barn på andra avdelningar med. Personalen hjälptes åt att dela ut klapparna och Canan tog på sig en tomteluva för att skapa extra julkänsla.

– Det handlar om en julafton som fått ett abrupt avslut för barnen som kommer in. Syftet var att skänka lite glädje till barnen, att de skulle känna att julen inte blev helt förstörd, säger hon.

Idén var också att bryta den monotona miljö som de inneliggande barnen upplever. De fyra vita väggarna och sjukhussängen kunde glömmas bort för en stund.

– De blev så himla glada. Det syntes inte bara på läpparna utan även på hur ögonen tindrade och blev stora. Det var väldigt hög spänning, säger Canan.

Vill hylla personalen

Canan vill vara tydlig med att syftet med gesten inte var att få uppmärksamhet. Anledningen till att hon nu visar upp bilder är för att inspirera andra.

– Det vore fint om det här kan sprida sig så att fler gör någonting för dessa barn, säger Canan.

– Jag vill verkligen hedra alla som jobbar på barnsjukhuset, från undersköterska, till sköterska, läkare, städpersonal, sekreterare, all personal. De gör ett superjobb och de är verkligen barnens hjältar när de visar kärlek och omsorg.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad: