Svenska hjältar

Här är äldreboendet som satsar på robothundar

Av: 

Eneida Berisha

SVENSKA HJÄLTAR

Region Gotland satsar på ”välfärdsteknik” som ska förbättra livskvalitén hos äldre. På Katthammarsviks äldreboende har 83-åriga Gun blivit väldigt fäst vid boendets nya robothund.

– Det är fantastiskt att man kan göra något sånt här som skapar så stor betydelse för dem, säger Åsa Linder, dotter.

Under 2019 kommer Region Gotland satsa helhjärtat på projektet ”Stimulera, Sporra och Sprida”, vilket Gotlands Allehanda upmärksammat.

Regionen har fått 2,4 miljoner kronor för den nya satsningen. Syftet med den att använda välfärdsteknik för att öka trygghet och självständighet inom verksamheter för personer med demenssjukdom.

– Det handlar om teknik som gör att vi får ett bättre liv, som ökar tryggheten, delaktigheten och aktiviteten, berättar Fredrik Westergaard, utvecklingsledare på region Gotland.

Det satsas på surfplattor, datorer och det som fungerat överlägset bäst bland de äldre: robotdjur.

– De sprider massa glädje och det är otroligt kul att se, säger Westergaard.

”Mamma är väldigt förtjust”

83-åriga Gun har bott på Katthammarsviks äldreboende sedan två år tillbaka, där de nyligen skaffat de elektroniska gosedjuren.

Det här verkar glädja Gun väldigt mycket, enligt dottern Åsa.

– Mamma är väldigt förtjust i den här hunden och sitter och håller i den hela tiden, berättar Åsa.

Åsa menar att leksakerna kan betyda olika saker beroende på vem som leker med den. För hennes mamma Gun, som är van med husdjur och har behov av närhet, bringar robotdjuren stor glädje.

– Hon vill vara nära och kramas, hon behöver liksom den här värmen som man får av djur. För henne tror jag att den betyder väldigt mycket, säger hon.

”Skapar stor betydelse”

Eftersom insatserna fungerat så bra hittills hoppas Åsa att de behåller robotdjuren. Skulle de dras tillbaka så skulle hon inte tveka på att köpa en ny liten robothund till Gun.

– Det här funkar ju alldeles utmärkt. Det är fantastiskt att man kan göra något sånt här som skapar så stor betydelse, säger hon och fortsätter:

– Det är mycket som är förvirrat hos många dementa och då spelar det kanske inte så stor roll vad som är på riktigt, man lever här och nu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är demensboendet som startar dagen med bugg: ”Extremt roligt”

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Gotland

Region Gotland

Teknik