PRESENTERAS AV

Jeanette och hunden Heavy räddade förskolan från att brinna ner

avJonas Sylvén Möller

Jeanettes kvällspromenad tog en dramatisk vändning. Tack vare ett rådigt ingripande – och fyrfotade polaren Heavy – lyckades hon hindra en förskola från att brinna ner.

– Jag hämtade vatten från vattenpölen med mina händer, säger hon.

Jeanette Persson, som bor strax utanför Halmstad, brukar alltid gå ut med sin hund Heavy klockan tio på kvällen. Men en kväll i september förra året markerade schäfern att den ville ut en timme tidigare.

Jeanette och Heavy började gå sin vanliga runda. Efter en stund började Heavy dra i kopplet, på ett sätt han aldrig annars gör.

– Vi gick på en motionsslinga och jag såg att det lyste inne på förskolan, säger Jeanette Persson.

Först tänkte hon att det säkert bara var någon som glömt släcka lyset. Men när ekipaget gick närmare kände hon doften av bränd plast. Duon bestämde sig för att undersöka saken närmare.

– När vi kom in till förskolan och rundade buskagen såg jag att lågorna slog upp mot husväggen. Det sprakade väldigt mycket, säger hon.

1 av 3 | Foto: Jeanette Persson
Hunden Heavy kände på sig att någonting inte stod rätt till.

Brann i trätrallen

Vid entrén till förskolan finns en trätrall, ungefär som en veranda, med staket. Där hade någon lagt ett stort, svart plaströr och tänt på.

Jeanette Persson slet snabbt upp sin telefon ur fickan och slog 112. Med hunden i ena handen och telefonen fastklämd mellan armen och örat, sprang hon sedan upp på trallen och drog bort det brinnande röret.

– Jag lade röret i stor vattenpöl som var ute på asfalten. Det brann fortfarande i trätrallen, säger hon.

Hunden Heavy var rädd, gnydde och skrek. Jeanette Persson knöt fast honom i ett staket längre bort. Sedan gick hon tillbaka till trallen och stampade på elden.

När branden var släckt såg hon att glöd hade åkte emellan springorna på trallen. Det pyrde och kom rök underifrån.

– Jag hämtade vatten från vattenpölen med mina händer och slängde på glöden. Det blev mycket spring fram och tillbaka, säger Jeanette Persson.

Polisen kom aldrig

När även den andra faran var oskadliggjord började hon fundera på varför polisen aldrig kom. Hon hade hört bilar åka förbi och sett blåljus i ögonvrån.

Då gick hon runt huset och såg att polisen höll på att släcka en annan brand längre bort. Även den i anslutning till förskolan.

– Det måste varit någon som verkligen ville att förskolan skulle brinna ner, säger Jeanette Persson.

När hon och Heavy gick hem den kvällen kände hon sig skärrad. Alltihop hade gått snabbt och det kändes overkligt.

Dagen därpå läste Jeanette Persson i lokaltidningen om branden. Polisen förmedlade ett tack till allmänheten i artikeln.

– Då kände jag att jag hade gjort någonting väldigt bra, säger hon och fortsätter:

– Det var mycket tack vare Heavy också. Utan honom hade vi inte gått den vägen.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM