Bilmekanikern Göran bytte liv – räddar geparder i Afrika

Av: Annika Sohlander

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter många år som bilmekaniker följde Göran Lindström sin livsdröm: Att jobba med geparder.

Han sålde sin verkstad och åkte till Namibia där han i tio år kämpat för att rädda rasen från att utrotas.

– Att hjälpa djuren att överleva ger harmoni i livet, säger han.

Redan som liten ömmade Göran Lindström, 72, på olika sätt för utsatta djur.

När han drev bilverkstad blev övergivna katter inhysta i den nybyggda kontorsdelen. Katthemmet gav mat, trygghet och nya hem åt ett drygt hundratal katter genom åren.

– Jag har alltid haft lätt för att handskas med djur och när de far illa eller mår dåligt så blir jag väldigt berörd.

I många år försörjde han sig med att laga bilar eftersom det var det han kunde. Men innerst inne fanns en längtan efter att jobba med geparder. De ståtliga kattdjuren har alltid fascinerat honom.

– De är enormt vackra och smidiga djur som lever i en väldigt utsatt position, säger han.

Blev starten på ett nytt liv

Han och hans fru Liliane såg en dag en dokumentär om utrotningshotade geparder i Namibia. Det handlade om anläggningen Cheetah Conservation Fund som drivs av amerikanska Laurie Marker, som i mer än 30 år har jobbat för att rädda och skydda geparder.

Paret blev nyfikna och bestämde sig för att besöka anläggningen. Det blev en fantastisk upplevelse och starten på en ny livsstil för Göran Lindström.

Han sålde han sin bil och verkstaden för att åka och jobba som volontär på anläggningen, påhejad av Liliane.

– Tack vare henne kunde jag förverkliga min dröm. Hon visste hur hårt jag hade jobbat tidigare och kände till min längtan.

Har gått från 100 000 till 7 500

Sedan dess har Göran i perioder åkt till Namibia i Afrika för att jobba med geparder samtidigt som hans fasta punkt varit Sverige.

Han kände direkt att han gjorde nytta. I Namibia lever mest geparder i världen men dess existens är hotad. Den är ett steg från att vara utrotningshotad.

För 100 år sedan fanns 100 000 geparder. I dag finns cirka 7500 djur kvar i naturlig miljö, hälften av dem i Namibia. 

En av orsakerna till minskningen är illegal handel.

– Men det största hotet är inte tjuvjägare utan att de dödas av bönder eftersom de tar deras boskap.

Slickade Göran i ansiktet

Höjdpunkten för Göran var att ta hand om alla moderlösa gepardungar. De var i ett hägn på dagarna men några sov gärna i och bredvid Görans säng på nätterna. 

– De var väldigt gosiga och ibland vaknade jag av att de slickade mig i ansiktet men man sover inte speciellt bra med ett gäng geparder i sängen, konstaterar han. 

1 av 3 | Foto: Linn Marnfeldt
Göran Lindström, ”Gepardmannen”, med favoriten Flash – en 70 kilo tung gepardhanne i solnedgången på Bagatelle Kalahari Game Ranch, Namibia.

När djuren skulle släppas ut i sin naturliga miljö försågs de med sändare. 

Det visade sig att de flesta nästan direkt dödades av bönder som ville skydda sin boskap.

– Drömmen är självklart att släppa ut dem i det fria men i nuläget fungerar inte det eftersom moderlösa geparder blivit alldeles för vana vid människor.

För fyra år sedan började han jobba på en ny anläggning, Bagatelle Kalahari Gameranch. Som ersättning får han en mindre summa pengar, boende och mat.

Fick tämja vilda 12-åringar

På den nya ranchen är grundtanken att djuren ska leva ett tryggt liv i ett väl tilltaget reservat med daglig träning, mat och veterinärtillsyn. Inhägnade djur lever dubbelt så länge som vilda.

När Göran började jobba där slogs geparderna vildsint om maten de fick. Hans utmaning blev att försöka få dem att lugna sig.

– Personalen skrattade åt mig när jag skulle försöka tämja 12-åriga slagskämpar. I början slog geparderna efter mig med klorna men sedan började de att lita på mig.

I dag kan djuren utan problem matas i skålar av skötarna och Göran har byggt en specialbur där djuren säkert kan tas omhand av personal och veterinär.

– Det innebär att man inte längre behöver söva dem med hjälp av bedövningspilar, vilket är jättefarligt för dem, säger han.

Göran har byggt upp miljön i hägnen och ser till att djuren får den motion de behöver. Geparder är världens snabbaste landdjur.

– Enligt namibisk lag ska varje gepard ha en hektar, här får de 20 hektar.

Fick visa vem som bestämde

På ranchen finns en speciell gepard som Göran kallar sin bästa vän. Han är stor som en leopard och lystrar till namnet King Flash.

Numera litar de på varandra men det har inte alltid varit så.

En dag när Göran var ny på ranchen kom gepardhannen rusande i hög fart rakt mot honom. 

– Då var jag tvungen att utmana och visa vem som bestämmer.  I farten tog jag tag i hans nacke och bröst och gjorde en nacksving så att han landade på rygg. Jag önskar att jag hade kunnat ta en bild på hans min då, säger han och skrattar.

Efter det finns en ömsesidig tillit mellan dem och King Flash hoppar ofta in i hans bil när han kör runt i reservatet.

Han litar till 100 procent på djuren och ser de inte som livsfarliga. 

– De kan riva ordentligt med de kraftiga klorna, men i övrigt är de ganska klena och har ett litet gap säger han.

Har aldrig ångrat sig

Bland kollegorna i Namibia går Göran under namnet gepardmannen. Filmaren Dag Jonzon gjorde 2018 en SVT- dokumentär om den färgstarke norrlänningen som bytt verkstadsmiljön mot Afrikas vilda djur.

Göran Lindström har aldrig ångrat att han tog steget, även om det tidvis är hårt jobb, sju dagar i veckan.

– Livet är för kort för att bara sitta och drömma. Inte en enda morgon har jag tyckt att det är motigt att kliva upp här.

Han vet inte hur länge han blir kvar i Namibia men den dag han åker hem till familjen för gott kommer han att vara nöjd med vad han åstadkommit.

– Nu har jag inga fler önskningar förutom vandra upp till gorillorna i Rwanda men mina knän är nog för dåliga för den strapatsen, säger han.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.