Crister stoppade yxman: ”Insåg att jag måste ingripa”

1 av 3
SVENSKA HJÄLTAR

Mannen beväpnad med yxa var på väg in mot kommunhuset i Sveg.

Då steg 44-årige Crister emellan.

– Jag insåg att jag måste ingripa. Därefter uppstod ett visst tumult, säger han till Aftonbladet.

I torsdags eftermiddag befann sig Crister vid Medborgarhuset i Sveg där Härjedalens kommun har sitt huvudsäte. Han befann sig i sin bil och skulle släppa av en tjänsteman som arbetade där.

Plötsligt dyker en man upp beväpnad med yxa, enligt Tidningen Härjedalen.

– Mannen var maskerad och jag såg att han hade ett föremål i handen som han försökte dölja genom att hålla det tajt mot benet, säger Crister, 44, till Aftonbladet.

Gjorde flera utfall

Av hänsyn till brottsutredningen som pågår vill han inte i detalj gå in på hur tumultet som följde utvecklades.

– Men jag såg att föremålet han hade var av allvarligare karaktär som kunde orsaka skada. Jag sa till tjänstemannen i bilen att det inte såg bra ut och jag insåg att jag måste ingripa, säger Crister.

Den yxbeväpnade ska ha gjort flera utfall, uppger vittnen för Tidningen Härjedalen.

– Han försökte ta sig förbi mig och in i kommunhuset. Han skulle lära dem där inne en läxa, säger Crister till Aftonbladet.

Dessutom uttrycker han sig hotfullt mot både Crister och tjänstemän inom kommunen.

Efter tumultet försvann yxmannen tillfälligt. Han ska ha lämnat bort yxan och kommit tillbaka och återigen försökt ta sig in. Även då stod Crister i vägen.

– Polisen kom sedan relativt snabbt. Det var tur att de var på plats i byn, för de kunde lika gärna ha varit 20 mil bort. Vi har inte så många poliser här, säger Crister.

Greps av polis

Patrullen kunde gripa mannen som nu är misstänkt för grovt olaga hos, enligt polisen i Jämtland och Härjedalen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är den misstänkte gärningsmannen i 50-årsåldern och förekommer ett dussintal gånger i belastningsregistret.

Så sent som för ett år sedan dömdes han för misshandel, ofredande och narkotikabrott.

För Crister var ett ingripande en självklarhet.

– Man blir ju rädd när det händer, annars är det ju något fel på dig, men jag skulle ändå göra samma sak igen. Jag anser att alla i samhället måste hjälpa till för vi har en demokrati och det är upp till oss alla för att beivra brottslighet.

Däremot uppmanar han inte de utan rätt träning att fysiskt gå emellan, utan i stället göra det man kan genom att ringa polis eller undsätta behövande.

ARTIKELN HANDLAR OM