Lova fick anfall och föll överbord – räddades av kusinen Einar

Einar Hassellöv, 17, räddade sin kusin Lova när hon plötsligt fick ett anfall och föll överbord, rätt ner i vattnet.
Einar Hassellöv, 17, räddade sin kusin Lova när hon plötsligt fick ett anfall och föll överbord, rätt ner i vattnet.

Einar, 17, har seglat större delen av sitt liv, de senaste somrarna har han arbetat som instruktör på seglarskola.

Kusinen Lova, 13, har tidigare deltagit men var i år med och stöttade sina yngre bröder och Einar höll ett vakande öga.

Men ingen hade kunnat ana att han skulle komma att rädda Lovas liv.

– Jag är väldigt tacksam att Einar var i båten och kunde dra upp mig, säger Lova som föll i vattnet när hon plötsligt fick ett anfall.

Lova fick sin diagnos förra året: epilepsi. Sjukdomen gör att hon ibland får anfall och förlorar kontrollen över sin kropp.

– Det känns som om jag stänger av hela min kropp och jag kommer inte ihåg någonting av det som händer då, berättar hon.

Lova får medicin mot anfallen och har mått bra. Onsdagsmorgonen den 30 juni följer hon med syskonen och kusiner ner till seglarskolan. Det är fint väder ute vid Svanesund på Orust men till skillnad från de tidigare dagarna är det ovanligt blåsigt.

Kusinen Einar Hassellöv, som är inne på sitt tredje år som instruktör, inser snart att det är för blåsigt för ungdomarna i de små optimistjollarna så de bogserar in båtarna och äter lunch.

”Jag är väldigt tacksam att Einar var i båten och kunde dra upp mig”, säger Lova som föll i vattnet när hon plötsligt fick ett anfall.
”Jag är väldigt tacksam att Einar var i båten och kunde dra upp mig”, säger Lova som föll i vattnet när hon plötsligt fick ett anfall.

Ser något i ögonvrån

Efter lunch vill en lite mer erfaren elev ut och testa att segla igen i en mindre segelbåt och när Einar åker ut i följebåten, en grå, ungefär 3,5 meter lång gummibåt med en liten motor så hänger Lova med.

– Han kör banan som jag lagt ut och det går bra. Jag är vänd mot honom och skriker högt för att överrösta vinden. Vi hinner inte segla särskilt länge, så händer det. I ögonvrån ser jag hur Lova faller åt sidan med huvudet först ner i vattnet. Först ser det ut som att hon bara doppar handen i vattnet, men så faller hon alltså i hela hon. Jag förstår direkt att det är ett anfall.

Einar reagerar instinktivt.

– Först tar jag tag i Lovas flytväst så hon inte skulle driva iväg, sen stänger jag av motorn och så vänder jag upp henne. Hon ligger i vattnet och jag kan se att hon har ryckningar i ansikte och händer.

Einar försöker dra upp Lova i båten men det är svårt. Den lilla gummibåten är inte tillräckligt stabil och Lova är tung i sina blöta kläder.

– Men jag kommer på att jag kan utnyttja min kroppstyngd genom att placera mig vid den motsatta sidan av båten och så lyckas jag få upp henne.

Einar sätter henne upp mot den ena pontonen och placerar Lovas ben så hon sitter stabilt.

– Jag försöker prata med henne och få kontakt. Men vad jag förstått i efterhand så hörde hon mig men kunde inte få fram egna ord.

Chocken kom efteråt

Einar påkallar uppmärksamhet från de andra på seglarskolan genom att anropa i radio, samt att ropa och vinka.

– Jag ser att det sitter föräldrar på bryggan så jag ropar på dem med. Sedan kör jag mot bryggan och min syster Rani kommer ut och tar emot och så kommer Lovas mamma också.

Vad tänkte du där i båten?

– Stressad var jag. Jag hade aldrig varit om detta förr och visste inte hur man skulle göra. Men jag tror att jag för stunden inte hann reagera känslomässigt. Det gick så snabbt alltihopa. Chocken kom efteråt, då var det jobbigt att tänka på det.

Lova mår bra efter incidenten.

– Men det kändes obehagligt efteråt. Jag är jättetacksam att han var så stark och kunde dra upp mig.

Det finns olika typer av epilepsi, symtom på epilepsi och orsaker. Lova berättar att läkarna inte vet vad som orsakar hennes epileptiska anfall och att man​ haft läkarkontakt efter det senaste anfallet och​ utvärderar hur medicinen fungerar för henne.

– Det kan bli så att epilepsin går över så småningom. Man får ta medicin och sedan om man inte haft anfall på två år kan man trappa ner den, förklarar hon.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.