Årets Livräddare

Tjejerna räddade den knivhuggne mannens liv

Av: 

Jonas Sylvén Möller

SVENSKA HJÄLTAR

Den knivhuggne mannen flydde in på Willys med livshotande skador.

Evelina, Charlotte och Sofia i personalen gjorde allt för att rädda hans liv.

– Jag stängde ute allting runtomkring. Jag tänkte bara på att vi måste hjälpa honom, säger Sofia.

Runt klockan kvart i sju på kvällen, söndagen den 12 december förra året, satt 21-åriga Evelina Wallin i kassan på Willys i Rotebro. Bakom henne stod kollegan Charlotte Stahl, 34, och hade överlämning, eftersom att hon skulle sluta för dagen.

Plötsligt sprang en blodig man förbi kassalinjen. Han var barfota och iklädd en vit t-shirt som bitvis färgats röd av blod.

– Jag förstod först inte vad som hände. Han sade ”Personalrummet! Personalrummet!”, säger Evelina.

Charlotte frågade mannen vad som hade hänt.

Han svarade: ”Jag har blivit knivhuggen!”

Charlotte kände i sina fickor efter telefonen för att kunna ringa 112, men hittade inte luren. Mannen förklarade att han redan pratade med SOS Alarm.

– Jag tänkte att han kanske var jagad och att vi måste få honom i säkerhet, säger Charlotte.

Evelina Wallin, Charlotte Stahl och Sofia Sabzi jobbar på Willys och räddade livet på en knivhuggen man.

Ingen stannade för att hjälpa

Jagad var precis vad mannen var. En stund innan han kom in på Willys hade han blivit knivhuggen i magen och bröstet av en annan man i en lägenhet en knapp kilometer bort.

Han hade lyckats springa ifrån gärningsmannen för att söka hjälp. Enligt polisens förundersökning vädjade han till förbipasserande bilister och kunder på en bensinmack.

Men ingen stannade för honom. Därför fortsatte flykten in på Willys.

”Annars skulle han riskera att förblöda”

Charlotte gick steget före den knivskurne mannen och Evelina genom butiken mot personalrummet. Ner på golvet droppade mannens blod. Han gick snabbt och sade till Willys-personalen att det var adrenalinet som gjorde att han kunde gå över huvud taget.

– Jag förstod att det var fara för mannens liv och att vi måste lägga tryck på såren. Annars skulle han riskera att förblöda, säger Charlotte.

4–5 sår efter knivhugg

I personalrummet satt kassachefen Sofia Sabzi, 23, och åt middag. Sofia trodde först att Charlotte skojade när Charlotte skrek det var en man som hade blivit knivhuggen. När hon med egna ögon såg den knivhuggne förstod hon att det var allvar.

– När han kom in i personalrummet såg det ut som att en oro släpptes från hans axlar. Som om han kände sig trygg och inte längre jagad. Senare har jag förstått att han är en stamkund. Det kanske var därför han kände sig omhändertagen här, säger Sofia.

Mannen ville lägga sig ner på golvet. Willys-personalen ansåg att det var bättre om han satte sig på en stol, så att han inte skulle få infektioner i sticksåren av smuts från golvet.

Charlotte satte mannens telefon på högtalare och förklarade för larmoperatören var mannen var.

Sofia frågade om hon fick lyfta på mannens tröja för att se såren.

– Det såg ut som att han hade blivit huggen 4–5 gånger. Han blödde även från handen. Jag förstod att han hade försökt skydda sig och att han inte var gärningsman, säger Sofia.

Mataffärens övervakningskamera fångade när den svårt skadade mannen flydde in på Willys.

Charlotte och Sofia tryckte mot såren

Hon och Charlotte ordnade med hjälp av fler ur Willys personalstyrka fram plasthandskar, kompresser och papper. Med hjälpmedlen tryckte båda två hårt mot såren för att försöka lindra blödningarna.

– Jag stängde ute allting runtomkring. Jag tänkte bara på att vi måste hjälpa honom, säger Sofia.

Mannen frågade: ”Ska jag dö nu?

För att lugna honom sade Charlotte och Sofia att läget var lugnt och att allt skulle gå bra. Men i hemlighet undrade båda två om det här verkligen skulle sluta lyckligt och vad de skulle göra om mannen skulle förlora medvetandet.

Samtidigt sade larmoperatören att polis och ambulans var på väg. Evelina sprang till butikens entré för att möta upp.

– Polisen var först på plats. De var framme efter bara några minuter. Jag visade dem in till personalrummet. Sedan sprang jag tillbaka till entrén för att möta upp ambulansen, säger Evelina.

Sov inte på tre nätter

Polisen ställde frågor till mannen om våldet han blivit utsatt för. Två ambulanser kom till platsen. Evelina visade sjukvårdarna vägen ner till personalrummet.

– Ambulanspersonalen bar upp honom på en bår, då sade han att han var på väg att svimma. De fick upp honom i alla fall, säger Charlotte.

Därefter bars mannen iväg och kördes till sjukhus. Hans skador var livshotande och Evelina, Sofia och Charlotte var inte säkra på att han skulle överleva.

Dagen därpå fick de sina farhågor besannade efter att ha läst tidningen att han hade livshotande skador.

– Jag sov inte på flera nätter. Jag var så orolig över om han levde eller var död, säger Charlotte.

Efter några dagar ytterligare fick trion veta att mannen hade överlevt. Han kom till butiken med blommor och tackade för insatsen. Varken Evelina, Charlotte eller Sofia jobbade den dagen utan fick veta genom sina kollegor.

– Det var en fantastisk att få höra att han överlevt. Det kändes så bra, säger Evelina.

Aftonbladet har varit i kontakt med den knivhuggne mannen genom hans målsägarbiträde. Han hälsar att personalen på Willys är hjältar och förtjänar all uppmärksamhet.

Gärningsmannen åtalades för försök till mord. Attunda tingsrätt valde att döma honom för grov misshandel till tre års fängelse.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Anneli skulle para sin pudel - knivhöggs brutalt av hundägaren

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Livräddare

Rotebro

Willys

Våldsbrott

Civilkurage