Hon har samlat in över 100 000 till sjukvårdspersonal i Växjö

I Växjö går företag och invånare ihop för att klara krisen: ”En restaurangägare som började gråta”

VÄXJÖ. Coronakrisen slår hårt mot restaurangbranschen – samtidigt som vårdpersonalen tvingas jobba hårt.

Sandra Hanna Westerberg, 28, ville hjälpa båda sektorerna och på bara några dagar har hon samlat in över 100 000 kronor som går till presentkort.

– En caféägare började gråta av glädje, säger hon.

Strax efter lunch är det få besökare på Kafé de luxe i centrala Växjö.

Sandra Hanna Westerberg står framme vid kassan och köper 40 presentkort á 100 kronor. Hon får emot guldkuverten i en matlåda som hon lägger ner i en av sina andra påsar. Än så länge har hon hunnit besöka ytterligare tre restauranger och caféer i Växjö i dag.

– För oss betyder det här väldigt mycket. Vi precis som alla andra restauranger har haft det väldigt tufft den senaste tiden, säger Cim Hammarström, restaurangchef på Kafé de luxe.

 Cim Hammarström, restaurangchef på Caf de luxe och Sandra Hanna Westerberg.
Cim Hammarström, restaurangchef på Caf de luxe och Sandra Hanna Westerberg.
Sandra Hanna Westerberg, initiativtagare till insamlingsprojektet Tillsammans för Växjö.
Sandra Hanna Westerberg, initiativtagare till insamlingsprojektet Tillsammans för Växjö.

Det började förra veckan när Sandra Hanna Westerberg såg att någon i Jönköping gjort en insamling till förmån för både vårdpersonal och restaurangnäringen, som hon bestämde sig för att testa konceptet även i Växjö.

– Jag precis som många andra har suttit hemma och läst allt och följt utvecklingen av coronapandemin så jag kände att jag ville försöka göra något för att bidra, säger hon.

”Mållös över responsen”

Hon lanserade idén på Instagram: att samla in pengar för att sedan köpa presentkort på restauranger och caféer i stan och sedan ge presentkorten till vårdpersonal.

Och många Växjöbor har varit sugna på att bidra.

På bara fem dygn har hon samlat in över 107 000 kronor. Det är både företag, föreningar och privatpersoner som har skänkt pengar.

– Jag blev helt mållös över responsen. Det är fantastiskt att så många har velat bidra. Det är någon som skickat bara 20 kronor och skrivit att ”jag gör vad jag kan” så folk bidrar efter förmåga, säger Sandra Hanna Westerberg och tillägger:

– Det var en restaurangägare som började gråta när jag sa att jag skulle köpa 40 presentkort. Hon sa att det kanske skulle hålla dem uppe ytterligare några dagar.

Sandra Hanna Westerberg, initiativtagare till insamlingsprojektet Tillsammans för Växjö
Sandra Hanna Westerberg, initiativtagare till insamlingsprojektet Tillsammans för Växjö
Mats Alfredsson, butiksägare ”Cykel och Fritidscenter”.
Mats Alfredsson, butiksägare ”Cykel och Fritidscenter”.

”En positiv sak”

För att tackla konsekvenserna av coronakrisen har restaurangägarna i Växjö nu gått ihop och börjat ha möten för att prata om hur man ska kunna tackla situationen, berättar krögaren Gustav Hector.

– Det är i alla fall en positiv sak som kommit ur det här, det borde vi fortsätta med även när det inte är kris. Vi har spånat idéer och pratat om hur vi ska arbeta framåt, säger han.

Det är inte bara restaurangerna i Växjö som samarbetar, utan också butiken ”Cykel och Fritidscenter” försöker dra sitt strå till stacken. Där lånar man nu ut elcyklar till butiker som börjat med hemkörning.

– Eftersom personer i riskgrupperna inte ska ge sig ut i butiker och på restauranger försöker vi göra vårt för att hemleverens ska kunna ske smidigt, säger butiksägaren Mats Alfredsson.

Han säger att butikerna och restaurangerna kostnadsfritt får låna cyklarna och hoppas att det ska underlätta både för riskgrupper och restaurangägare.

– Jag tycker att det känns som att alla försöker hjälpa till och bidra just nu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.