Årets ungdomshjälte

PRESENTERAS AV

Så vill 18-åriga Tom få barnen att släppa Ipaden

”Surfplattorna tar över samhället”

Publicerad:
Uppdaterad:

FORSA. Tom Hellberg, 18, har satt fart på de allra yngsta på sin gamla skola. 

Genom hans projekt ”Barn i rörelse UF” har eleverna kunnat prova på flera olika aktiviteter efter skoltid, helt gratis.

– Jag vill hjälpa barnen att släppa surfplattorna och få upp ögonen för hur bra man mår av att röra på sig, säger han.

Foto: Pernilla Wahlman
”Det är riktigt stort att jag har fått vara med och göra skillnad och att barnen själva känner hur skönt det är att röra på sig”, säger Tom Hellberg.

Det började med att Tom Hellberg såg SVT:s program ”Gympaläraren” med Kalle Zackari Wahlström och blev inspirerad.

– Han brinner verkligen för att barn ska röra på sig. Jag tänkte i samma banor och kände att jag ville göra något konkret. Jag var själv ganska sprallig och hade mycket energi när jag var mindre och mådde jättebra av att röra på mig, säger han.

Tanken var att skapa en motvikt till alla elektroniska leksaker, som Ipads och mobiltelefoner och stillasittandet som det för med sig.

– Spontanidrotten och rörelseglädjen hos barn riskerar att försvinna allt mer och jag vill vara med och bidra till att den får ett uppsving, säger han.

Det var under sista året på Hotell- och Turismprogrammet på Bromangymnasiet i Hudiksvall som Tom genomförde sin idé. Med hjälp av lärare och mentorer funderade han ut en idé till ett så kallat UF-företag. Tanken var att hjälpa barnen på Lunds skola, där han själv gått som barn, att röra på sig.

Foto: Pernilla Wahlman
”När barnen kommer fram och kramas och säger att de saknat mig så blir man lite rörd”, säger Tom.

Han kontaktade skolan och föräldrar som var positiva till hans idé.

– Föräldrar, elever och lärare har alla något att vinna på att barnen blir mer aktiva. Det är vetenskapligt bevisat att barn som rör på sig får bättre resultat i skolan eftersom koncentrationsnivån höjs, säger Tom Hellberg.

”Viktigast är att de har roligt”

Totalt har 90 elever i åldrarna 7 till 9 år fått möjligheten att prova på olika aktiviteter en gång i veckan, efter skoltid.

För att få med föreningslivet ordnade Tom så att olika klubbar fick komma på besök. Barnen fick prova på allt ifrån fotboll och innebandy till dans och gympa. 

– Det måste inte vara organiserat utan vissa gånger har de fått leka olika lekar. Det viktigaste är att de haft roligt och rört på sig, säger Tom.

Uppslutningen var större än Tom hade räknat med.

Till den första träffen dök 17 barn upp, vid det sista tillfället kom 45 barn. Efteråt har några kommit fram och berättat att de har börjat spela innebandy eller fotboll tack vare honom.

– Det är riktigt stort att jag har fått vara med och göra skillnad och att barnen själva känner hur skönt det är att röra på sig. Förhoppningsvis kan det bli en ny rutin som de fortsätter med.

”Man blir lite rörd”

Tack vare sponsorer som gillade hans idé fick Tom bland annat låna en lokal och matbutiken på orten ställde upp med frukt och mineralvatten efter varje träningstillfälle.

Efter ett läsår var Toms projekt klart. Men när han hälsar på sina nya små kompisar är det tydligt att han är efterlängtad.

– När barnen kommer fram och kramas och säger att de saknat mig så blir man lite rörd, säger han.

Även om hans projekt är avslutat ville Tom se till att barnen fortsätter att röra på sig, åtminstone på skoltid.

Foto: Pernilla Wahlman
Tom Hellberg.

Därför samlade han med hjälp av olika sponsorer in massor av rastprylar som han ville skänka till skolan. Aftonbladet fick vara med när han delade ut allt.

Barnens ögon blev allt större samtidigt som han plockade fram sprillans nya innebandyklubbor, fotbollar, hopprep, rockringar, mål och annat ur ett förråd på skolan.

Barnen la direkt beslag på prylarna och började studsa, hoppa och rocka runt på skolgården. Lite regnstänk i luften spelade ingen roll för rörelseglädjen.

Brinner för att jobba med barn

Tom passade på att tacka barnen.

– Ni har förgyllt tisdagarna och det har varit superroligt och jättelärorikt. Så tack ska ni ha!

Efteråt ville barnen aldrig sluta kramas och skrek så det ekade över skolgården:

”Tom är bäst!”

Klungor av barn samlades runt honom för att kramas och prata lite.

– Det har varit jätteroligt att ha Tom här för att man fått röra på sig. Sista gången fick vi leka lekar och så fick man glass, det var jättegott, säger 9-åriga Agnes Olsson.

På Lunds skola är man imponerad över 18-åringens engagemang.

– Tom har fått alla våra barn att röra på sig och tänka mer på hälsa. Det är fantastiskt att han har ett sådant driv, säger skolans rektor Camilla Mild.

Han har inte vunnit något ekonomiskt på sitt företag, men fått massor av kunskap.

– Jag brinner för att jobba med barn och att få de att röra på sig så jag hoppas och tror på en fortsättning i någon form. Vi får se vad som händer i framtiden!

Foto: Pernilla Wahlman
Barnen får prova på många olika sporter så att de kan hitta något de fastnar för.
Publicerad: