Emma Schols gick genom elden för sina barn: ”Nu känner de igen mig”

I bara trosor gick sexbarnsmamman Emma Schols in i elden för att rädda sina barn ur det brinnande huset.
Med svåra brännskador på 93 procent av kroppen överlevde hon mot alla odds.
Svenska hjältar-galan 2020 utsågs hon till Årets livräddare.
– Jag känner en enorm tacksamhet för varje dag vi får vara tillsammans hela familjen, säger hon.

Det var i september 2019 som det värsta tänkbara inträffade. Sexbarnsmamman Emma Schols, 31, sov ensam hemma med barnen. Plötsligt hörde hon att det brann i villans nedervåning, där två av hennes yngre söner befann sig.

– De hade precis vaknat och gått ner, så jag rusade efter. Då hade jag inte förstått hur illa det skulle komma att bli. Min enda tanke var att jag måste få ut killarna som tagit skydd i lekrummet, säger Emma Schols.

Precis när hon började öppna ytterdörren fick elden syre. Det blev en explosion.

– Jag kastade mig som en sköld över pojkarna så att de inte skulle bli skadade. När lågorna slog emot mig var det som att hela ryggen brann. Men jag fortsatte. Jag kastade ut pojkarna genom ytterdörren och låste så att de inte skulle komma in igen. De var livrädda.

Emma skrek till barnen på övervåningen att de skulle ta sig ut på balkongen.

– Då var det eld i hela trappen. För varje trappsteg tänkte jag att ”det här går inte” men sen tänkte jag att det måste gå för fyra av mina barn är ju kvar där uppe. Det är så hett att fotsulorna börjar släppa från fötterna. De bara hänger som i trådar.

När Emma gick uppför trappen brann varje trappsteg.
När Emma gick uppför trappen brann varje trappsteg.

Dottern Nellie, 9 år, hade hoppat från övervåningen för att springa till en granne och hämta hjälp. Äldsta sonen William, 11, försökte få ner en stege så att de som var kvar skulle kunna klättra ut.

– Pojkarna fick en chock när jag kom ut på balkongen. Jag blödde och hade öppna brännsår över hela kroppen. Huden på bröstet hade börjat rulla bort och håret var bara som en kolbit på huvudet.

”Tänkte att nu kan jag dö”

Emma insåg att minsta dottern Mollie, 1 år, inte var ute på balkongen.

– Jag tänkte att om hon är kvar där inne då lever hon nog inte längre men jag måste försöka få ut henne.

Sönerna på balkongen försökte stoppa Emma från att ge sig in brandinfernot igen. Men hon hade bestämt sig och lyckades dra sig fram utmed golvet in i sovrummet.

– Det var så tjock rök och så svårt att andas. Jag var så fruktansvärt trött men kunde se genom röken hur Mollie stod där i sin spjälsäng och grät och var jätterädd. Då fick jag plötsligt en sån enorm kraft och lyckades ta mig upp på fötter och lyfta upp henne.

”Jag hade bara min egna kropp, ingen filt, inget skydd bara mig själv och mitt mammahjärta” säger Emma Schols.
”Jag hade bara min egna kropp, ingen filt, inget skydd bara mig själv och mitt mammahjärta” säger Emma Schols.

På balkongen hade sonen William fått stegen på plats.

– När jag gick nerför stegen med Mollie var det som att fötterna klibbade fast i varje steg. Det bara rann blod om mig.

Vid sista trappsteget föll Emma ihop.

– Då var det som att all smärta kom på en gång. Det gjorde så fruktansvärt ont. Jag hade fått ut alla barnen och tänkte att nu kunde jag dö.

”Lever barnen?”

Men innan ambulansen kom och Emma blev nedsövd lovade hon äldsta sonen William, som var sista barnet att lämna hennes sida, att komma hem snart igen. Ett löfte som blev ett mantra under tiden på sjukhuset.

De sex barnen klarade sig utan knappt några skador alls. Emma låg i respirator i tre veckor, svävande mellan liv och död. Det är ovanligt att människor överlever ens 90-procentiga brännskador. Emmas kropp var brännskadad till 93 procent.

– Det första jag tänkte när jag vaknade var: ”Lever barnen”?

Emma hade svårt att tro på personalen på sjukhuset. Minnesbilden av Mollie i spjälsängen och barnens rädsla hade etsat sig fast i minnet. Först efter en och en halv månad kunde barnen komma till sjukhuset och hälsa på.

– Det var fantastiskt, men samtidigt tufft. Yngsta Mollie kände inte igen mig. Det var nog det svåraste. Hon ville inte komma fram till mig. Vilket jag kan förstå med alla apparater och slangar. Sen såg jag ju helt annorlunda ut.

Här tar pappa Anders Anens med barnen för att hälsa på Emma på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Här tar pappa Anders Anens med barnen för att hälsa på Emma på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Emma som alltid har varit aktiv och energisk hade inte bara som mål att ta sig hem till familjen igen. Hon ville vara med och lämna och hämta barnen i förskola och på skolan. Hon ville busa med barnen och hitta på äventyr.

–När jag flyttades från brännskadeenheten i Uppsala till sjukhuset i Hudiksvall ville personalen ta kort på mig för att minnas hur bra det kan bli. Om någon kommer in igen med så omfattande brännskador. Ingen trodde att min rehabilitering skulle gå så här fort.

Sedan i våras är Emma hemma hos familjen igen, i den lägenhet de bor i medan de väntar på att huset ska byggas upp igen. Utöver den rehabträning hon behöver göra varje dag är hon även tillbaka på hästryggen och hittar på roliga utflykter och bus med barnen.

– Nu känner de igen mig igen. Branden och det vi varit med om har lämnat spår över hela min kropp, och har påverkat hela familjen. Men det vi varit med om har också fört oss närmare. I dag tar jag ingenting för givet och är tacksam för varje dag vi har tillsammans.

I inslaget på Svenska hjältar-galan berättar sonen William om tiden efter branden.

– Man trodde ju ibland att man kanske aldrig skulle få se mamma något mer. Men nu får vi se henne ungefär varenda dag och då blir man glad.

Emmas rehabilitering har gått snabbare än någon läkare kunnat tro. I dag kan hon göra många saker hon tidigare bara drömde om att klara av igen.
Emmas rehabilitering har gått snabbare än någon läkare kunnat tro. I dag kan hon göra många saker hon tidigare bara drömde om att klara av igen.

Emma Schols är Årets livräddare 2020

Ålder: 31 år. Bor: I Edsbyn. Juryns motivering: Emma är en hjälte för att hon utan att tveka gick igenom elden för att rädda livet på sina sex barn. Trots svåra och omfattande brännskador har hon också kämpat sig tillbaka till livet.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.