Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Över 800 000 kronor insamlat till Melvin efter rånet: ”Nu vill jag hjälpa andra”

Melvin, 16, blev nedslagen och rånad av ett gäng efter en fotbollsmatch.
När två privatpersoner startade en insamling till honom blev responsen enorm.
– Jag är så glad och tacksam för allt stöd, säger Melvin Gylllenhammar.

Diabetessjuka Melvin Gyllenhammar, 16, blev utsatt för ett brutalt rån av ett gäng, som bland annat tog hans nya moped. Han blev nedsparkad och fick insulinpumpen sönderslagen. När två privatpersoner startade en insamling för att få ihop pengar till en ny moped och mobiltelefon blev gensvaret enormt. Initiativtagarna Jessica Nilsson Greco och Mattias Nygren hade satt 60 000 kronor som mål, så att Melvin skulle kunna köpa en ny moped, hjälm och mobiltelefon. Men på bara ett par dagar kom insamlingen upp i 837 500 kronor.

– Helt ärligt, jag blev jättechockad. Det betyder jättemycket, säger Melvin Gyllenhammar.

På Konditori Lido i Gävle överraskades han av Jessica och Mattias. Han fick ta emot en stor check på summan som hittills kommit in. Även om insamlingen officiellt avslutades för några dagar sedan swishas det fortfarande in bidrag, som även de kommer föras över till Melvin.

– Det är så enormt mycket pengar och vi vill använda dem för att på något sätt hjälpa andra, säger Melvins mamma Caroline Gyllenhammar.

Hon har redan varit i kontakt med flera rådgivare kring hur de kan starta en ideell förening eller fond. Exakt hur det kommer bli är ännu inte bestämt men både hon och Melvin vet att de vill hjälpa andra barn som har det svårt, kanske just barn med diabetes.

– Melvin har haft det så oerhört svårt. Utöver diabetes har han även bland annat epilepsi. Det finns mycket som man både som barn och som familj kan behöva stöd för, säger Caroline.

Jessica Nilsson Greco och Mattias Nygren delade ut en check till Melvin Gyllenhammar och hans mamma Caroline Gyllenhammar. De planerar att använda pengarna för att hjälpa andra.
Jessica Nilsson Greco och Mattias Nygren delade ut en check till Melvin Gyllenhammar och hans mamma Caroline Gyllenhammar. De planerar att använda pengarna för att hjälpa andra.

Melvin, varför vill du hjälpa andra?

– För att andra har hjälpt mig jättemycket. Jag vill ge samma kärlek och se andra glada. Jag vill ge tillbaka till de som behöver hjälp, säger Melvin.

På konditoriet har de ordnat sockerfria bakverk och kakor till alla. Det är första gången som Melvin och hans familj träffar personerna bakom insamlingen. Det har nu gått två veckor sedan Melvin var på match med sitt lag och blev brutalt överfallen och rånad på vägen hem. I dag orkar han berätta om vad det var som hände.

– De sparkade mig i ryggen och i huvudet, en bit av hjälmen gick sönder. De sparkade mig i magen. Jag skrek på hjälp och gjorde allt i min makt för att försvara mig. Jag kände hur slangen till insulinpumpen rycktes. Jag sa ”låt bli den där jag har diabetes, den är jätteviktig”. Men de drog ändå, slangen gick av på mitten. Där och då kände jag att nu ger jag upp, säger Melvin.

Tack vare hans skrik kom fotbollskamrater till undsättning som hjälpte till att tillkalla polis. Melvin säger att det stöd som de, och andra människor visat genom insamlingen betyder väldigt mycket för honom.

– Det handlar inte så mycket om vad de swishat, det kan vara en krona, bara att veta att de har brytt sig, säger Melvin.

”Mopeden har hittats”

Utredaren hos polisen i Gävle berättar att förundersökningen av rånet mot Melvin fortgår, och att mopeden har anträffats. Några detaljer kring hur det gått till eller utredningsläget i övrig kan hon inte kommentera på grund av förundersökningssekretess. Hon kan inte heller säga om det finns någon eller några misstänkta.

– Det vi utreder är ett brott där mellan tio och femton okända personer rånat Melvin på bland annat hans moped genom slag och sparkar mot huvud och kropp, säger utredaren som önskar att Aftonbladet inte publicerar hennes namn.

Polisen har vidtagit flera utredningsåtgärder men önskar hjälp från allmänheten.

– Vi söker iakttagelser och vittnen som varit vid Sätra IP under kvällen för rånet, säger utredaren.

Melvin Gyllenhammar ser fram emot att nu få möjlighet att hjälpa andra.
Melvin Gyllenhammar ser fram emot att nu få möjlighet att hjälpa andra.

Mängder av hälsningar till Melvin

När insamlingen till Melvin drogs igång på Facebook fanns ingen tanke på att det skulle bli så här stort.

– Vi blev så fruktansvärt illa berörda när vi läste om vad Melvin varit med om, och tänkte att vi ville hjälpa på något sätt. Och sen tänkte vi att om det här bara blir känt kanske fler vill hjälpa till. Men att det skulle bli såhär stort, det trodde vi verkligen inte, säger Mattias Nygren.

Utöver pengar har det kommit in mängder av hälsningar till Melvin och hans familj. Mattias och Jessica har skrivit ned alla och de har överlämnats till Melvin.

– Det känns fantastiskt att kunna visa Melvin och hans familj, men även alla andra människor som tagit del av det här, att det finns så många godhjärtade människor som är beredda att ge engagemang, tid och pengar för att hjälpa en människa som de inte känner egentligen. Det tycker jag är stort, säger Mattias Nygren som samtidigt vill uppmana människor att sluta swisha pengar.

Framåt har nu Melvin och familjen mycket nytt att planera kring en förening eller fond. För Melvin känns det stort att gå från att ha varit utsatt till att kunna hjälpa andra.

– Jag vill tacka alla som swishat pengar och skickat hälsningar, för nu kommer vi att kunna hjälpa andra barn, säger Melvin.

Det brutala rånet mot Melvin kommer att tas upp i kvällens Efterlyst på TV3 kl 20.00.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.