Sven attackerades av älg mitt i villaområdet

Uppdaterad 2022-10-18 | Publicerad 2022-09-25

Sven Grill skulle rasta sin hund när en älg blev förargad.

Den gick till attack mot Sven som blev sparkad blodig.

– Det enda jag kommer ihåg är att jag tänker ”nu jävlar”, säger Sven Grill som tackar hunden för sitt liv.

Sven Grill, 70, satt hemma framför teven i Onsala och följde valvakan med stort intresse då Joplin, en snart nioårig grand danois-dam, meddelade att det var dags att gå ut på promenad.

De skulle bara gå en kort sväng och befann sig ett stenkast från Kärleksstigen där de bor, då de fick syn på en älgko som med sin kalv stod och mumsade på äpplen i en trädgård. Älgarna är välkända i området och hade tidigare inte verkat bli besvärade av människor. Sven funderade därför inte vidare på saken, utan fortsatte framåt på grusvägen för att passera tomten där älgkon och kalven stod.

– Då plötsligt hoppade hon över stängslet. Det är några sekunder eller tiondels sekunder som det är helt blankt hos mig, berättar Sven.

Sven Grill råkade ut för ett våldsamt möte med en älgko under valvakan. När han skulle rasta sin hund blev han sparkad så att blodet rann.

Klöven trängde in

På något vis träffade älgen honom med stor kraft i magen.

– Jag har ett jättestort blåmärke på magen, så det kommer väl utav det. Och jag stupade ju. Skrubbsår på ben och armar och så vidare. Och då tappade jag kopplet och då sprang Joplin.

Sven berättar att Joplin ”är lite feg”, något som han menar passade bra just i det här läget.

– Hon sprang iväg uppför en liten backe och då satte älgkon av efter Joplin.

Sven tror att det var då han fick sin mer allvarliga skada, något som Norra Halland var först att rapportera om.

– Då tog älgen avstamp i mitt lår. Hon stod väl antagligen på låret och så drog hon iväg. Och när hon gjorde det trängde klöven in i låret.

Efter ett antal svordomar, kommer Sven med viss ansträngning upp på benen.

– Jag kände att det var vått, men det var mörkt ute så jag såg inte.

Sven tillsammans med sin Joplin som snart fyller nio år. Han är tacksam över att hon avledde älgens intresse.

Blodet rann ner i skon

Samtidigt kom Joplin tillbaka, efter att ha skakat av sig älgen. Haltande tog sig Sven och Joplin sig tillbaka till huset så snabbt de kunde.

– Hemma gick jag till badrummet och då hajade jag till. Det rann ända ner i skon, så strumpan var blöt av blod. Shortsen var genomblodiga.

Sven tog av sig shortsen för att inspektera skadan. Såret var djupt och Sven tror att det kan ha varit kanske en eller två deciliter blod som hade runnit ut.

– Jag kunde konstatera att det här fixar jag inte själv.

Sven fick sätta sig i bilen och åka närakuten i Kungsbacka för att bli sydd. Därefter har det blivit flera återbesök hos läkare för att få såret omlagt. Såret verkar läka bra, säger Sven lättat.

– Men på baksidan av benet från vaden och upp till rumpan är jag knallblå. Så det har blött mycket inuti också.

Älgen med kalv är kvar i området, berättar Sven som nu ser sig om när han går ut. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle, innan attacken ägde rum.

Kunde ha dött

Läkaren sa till Sven att han hade tur i oturen.

– Tur för att det inte var artären som sitter en decimeter högre upp som träffades, för då hade det för att använda hans ord varit ”over and out”.

Älgen och kalven är, trots att Sven påtalat faran för såväl polis som länsstyrelse, fortfarande kvar i området.

– Efter det här har våra kvällsturer blivit väldigt mycket kortare. Även dagtid går jag och tittar mig runtomkring hela tiden.

Tidigare har inte Sven varit rädd för någonting. Men efteråt har Sven spelat upp händelseförloppet om och om igen i sitt huvud.

– Jag blir mer och mer övertygad om dels vilken tur jag hade och dels vilken insats Joplin gjorde som drog undan kon. Säg att jag hade gått där själv, då hade det ju kunnat gått käpprätt åt skogen.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 den 16 december.

Nominera din hjälte här nedan!