Andreas, 15, kämpar för miljön: Våra liv hänger på en skör tråd

MOCKFJÄRD. Medan jämnåriga cruisar runt byn i epa-traktor valde Andreas Magnusson, 15, att åka till Europaparlamentet för att göra sin röst hörd.

Hans arbete hyllas av EU-parlamentariker och lokala politiker.

– Det är en viktig kamp för det handlar om min framtid, säger Andreas Magnusson.

Andreas Magnusson är bara 15 år men har redan en imponerande meritlista. Han har talat på Länsstyrelsens klimatstrategievent, inför kommunpolitiker och i flera andra sammanhang. Han är en av talespersonerna för #Fridaysforfuture, van att samtala med politiker. I mars var han en av 60 klimataktivister som var inbjudna till Europaparlamentet i Strasbourg för att diskutera strategier för att bromsa klimatförändringarna.

– Det var så sjukt stort att se Strasbourg och parlamentet. Det kändes som att de lyssnade och är positiva till det vi gör. Men allra helst borde de lyssna till forskarna vars fakta vi sprider, säger Andreas Magnusson.

”Våra liv hänger på skör tråd”

Mötet hölls en månad innan klimataktivisten Greta Thunberg besökte parlamentet och höll sitt omtalade tal till EU-ledarna. När Andreas Magnusson och de andra unga klimataktivisterna var på plats demonstrerade de utanför parlamentet, och framförde sina förslag på en presskonferens.

– Våra liv hänger på en skör tråd som närsomhelst kan brista.

”Jag kunde inte släppa det”

Andreas Magnussons engagemang för klimatet kom redan i mellanstadiet, före skolstrejkerna och #Fridaysforfuture. Han blev bestört över att det inte pratades mer om miljöhotet, efter att ha sett faktafilmer om klimatförändringar i skolan.

– Jag kunde inte släppa det. Det är något som ligger på ens axlar och inte lämnar en.

I dag föreläser han för mellanstadieklasserna i Mockfjärd. Svenska hjältar var med under en föreläsning när han talade om haven, mikroplaster och vad varje enskild person kan göra för att hjälpa till.

– Man kan avstå från sugröret, källsortera, sprida ordet och ta debatten, säger Andreas Magnusson.

Han vill bli inspirationsföreläsare, och fokusera på hoppet. Allt man kan göra för att förändra.

– Sverige har infört en klimatlag och vi säger att vi ska vara klimatneutrala år 2045. Det är positivt att vi säger det i alla fall.

Ett hyllat engagemang

Naturskyddsföreningen Dalarna delade nyss ut sitt miljöpris till Andreas. Motiveringen löd “för ett smittande klimatengagemang på lokal, regional och nationell nivå. Med tal som ger rysningar”.

Hans mellanstadielärare, Bibbi Östgårdh, förutspådde redan i fjärde klass att Andreas Magnusson kommer att bli statsminister, vilket hon ännu håller fast vid.

– Han har väldigt svårt för att titta på när något inte är rätt. Oavsett om det är mot miljön, eller om det handlar om rasism eller vad det än är. Han är väldigt duktig på att argumentera för sin sak, säger hon.

En av många politiker som Andreas Magnusson gjort intryck på är Bodil Valermo, europaparlamentariker för Miljöpartiet.

– Andreas verkar inte vara rädd för att prata, kan engagera och argumentera för sin sak och det är viktiga egenskaper för en aktivist, säger hon.

“Det handlar om vår framtid”

Andreas Magnusson kommer att fortsätta med sitt arbete.

– Det är intressant med politik, men jag kommer aldrig bli den där politikern som vänder kappan efter vinden. Många gör det. De säger att de ska göra en sak, men gör en annan. Jag tror att de är rädda att bli avsatta om de inte vidtar de åtgärder som krävs, säger Andreas Magnusson.

Oavsett vilken riktning han väljer framöver kommer det handla om att kämpa för miljön.

– Det är en viktig kamp. Det handlar om min framtid och framtida generationers framtid. Om möjligheten att kunna leva på den här jorden, säger han.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.