Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Älgen gick genom isen – räddades med lasso

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Två älgar gick genom isen i Jokkmokk i helgen. Flera personer deltog i den riskabla räddningsaktionen – och den ena älgen kunde sättas i säkerhet med hjälp av ett lasso.

I närheten av Tjåmotis, i Jokkmokks kommun, gick två älgar genom isen på söndagen. Helena Länta, 53, upptäckte den ena älgen med hjälp av en kikare från andra sidan sjön, rapporterar P4 Norrbotten.

– Mycket älg passerar där, de är i vandring nu. Jag tittade i kikaren igen och såg hur den stora älgen kämpade och försökte ta sig upp. Jag sa att vi var tvungna att försöka rädda den, säger Helena Länta till Aftonbladet.

1 av 5 | Foto: Privat
Med hjälp av ett lasso och en skoter kunde ena älgen räddas.

Ena älgen dog

Helena Länta, som var ute med sin familj, ringde efter hjälp och fick runda sjön för att ta sig till den nödställda älgen. När de kom fram hade älgen drunknat, men ytterligare en älg hade trillat i under tiden.

– Den kämpade fortfarande och min son och ett par vänner hade kommit dit. Vi var lite rädda för att gå ut på isen, vi ville inte gå genom själva, säger Helena Länta.

Med hjälp av ett lasso försökte man fånga in tjuren som till en början inte ville samarbeta. Den simmade bort från sällskapet.

– Då sa min man: ”Kom hit nu så får vi hjälpa dig”. Då simmade den mot oss och la huvudet på isen. Den ville verkligen bli räddad, säger Helena Länta.

”Man blir alldeles rörd”

Lassot hamnade rätt och knöts fast i en skoter. Den blanka isen gjorde det svårt att få fäste men älgen var plötsligt medgörlig. Den sprattlade till och fick upp frambenen på isen.

Efter en två timmar lång kamp var älgtjuren på land och sällskapet kunde dra in den till land. Då var den livlös.

– Vi masserade den allt vad vi kunde, den låg helt passiv. Sedan knuffade vi den så att den kom rätt. Då hoppade den upp och lunkade i väg, säger Helena Länta.

Hur kändes det efteråt?

– Man får hopp om livet, man blir alldeles rörd. Mitt i all tragedi så lyckades vi i alla fall rädda en älg.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.