Siri, 9, drogs ner i djupet – räddades av kusinen Hilda

ORMSKÄR. När kusinerna Hilda, 12, och Siri, 9, lekte med en boll i den djupa havsviken överraskades de av kraftiga underströmmar.

Föräldrarna, som ropat på tjejerna att komma närmare stranden, såg hur Siri gång på gång drogs ner under ytan.

Men när paniken var som störst var Hilda som lugnast.

Under en av sommarens turer med familjens båt valde tolvåriga Hildas mamma och pappa, Emma Floodh och Magnus Johannsson, att ankra vid den lilla ön Ormskär i skärgården mellan Kalix och Haparanda. Med i båt en fanns också Emmas syster och hennes familj.

Hilda började bada med sin kusin Siri som trots att hon bara är nio år gammal är mycket van vid vatten och riktigt bra på att simma.

Kusinerna började leka nära stranden, men var lite för mycket inne i sin lek för att märka att de kom allt för långt ut i vattnet.

– Jag och Hilda lekte med en boll som for över mitt huvud och vi kom ut på det djupa. Jag simmade efter bollen, men varje gång jag sträckte mig efter bollen så åkte den längre ut, säger Siri Ekholm.

Vid den här sidan av Omskär är stränderna allt annat än långgrunda, det blir snabbt allt djupare.

– Jag började ropa på flickorna att de skulle komma närmare stranden. Men då svarade Siri med att ropa på hjälp, säger Emma.

– Jag simmade längre och längre ut efter bollen, och till slut orkade jag inte mer. Det var då jag ropade på hjälp, säger Siri.

”Nu drunknar båda”

På håll såg föräldrarna hur Siris huvud gång på gång hamnade under ytan. De såg också Hilda som började simma ut mot sin kusin.

– Jag såg att hennes huvud kom längre och längre ner under ytan och då tänkte jag att våra pappor inte skulle hinna dit, säger Hilda Johansson.

När mamma Emma se hur hennes dotter började simma ut för att rädda Siri blev hon inte mindre orolig.

– Jag tänkte att nu drunknar båda. Det är ju väldigt svårt, svårt att göra livräddning på någon som håller på att få panik, säger Emma.

När Hilda närmade sig Siri, som nu börjat få panik och hyperventilerade, talade hon lugnt om att allt skulle gå bra.

– Det kändes som jag drogs ner hela tiden. Jag hade svårt att andas men när Hilda sa så där blev jag lugn och då gick det mycket bättre, säger Siri.

– När jag kom fram till Siri tog jag en arm runt henne och simmade tillbaka, säger Hilda.

Med kraftiga ryggtag, och en arm runt sin skräckslagna kusin, simmade Hilda bort från strömmarna och in mot stranden.

– I början var det väldigt tungt för Siri var så stressad. Men när hon blev lugn gick det lättare, säger Hilda.

De båda flickornas pappor, som rusat mot den plats där kusinerna gått i för att bada, mötte de två välbehållna, men chockade, flickorna på stranden.

Tolv meter djupt

Emma förvånades över att dottern visste precis hur hon skulle göra för att rädda sin kusin.

– Hon berättade att de hade övat livräddning med en ring i skolan, men eftersom hon inte hade någon ring la hon armen om Siri, säger Emma.

Siri har efterhand berättat att det kändes som om hon drogs mot botten, men att hon blev lugn och stark när Hilda talade lugnade med henne. Hildas föräldrar är övertygande om att dotterns insats räddade livet på kusinen.

– När vi åkte där ifrån med båten mätte vi djupet och det var tolv meter. Hade Siri dragits ner där hade vi aldrig hittat henne säger Emma.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.