Göran räddade 50 personer från döden – när chauffören tuppade av

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I går kunde en buss med drygt 50 personer ombord ha kraschat in i en tankbil – i hundra kilometer i timmen.

Göran Hallqvist, 55, styrde undan tankbilen och fick stopp på bussen. Utan hans rådiga agerande kunde kryssningen ha slutat i tragedi.

– Hade vi kört in i tankbilen, då hade ingen av oss levt i dag, säger Göran Hallqvist.

Bussbolaget har efterlyst vem gårdagens hjälte var. Nu vet de.

1 av 2
Göran Hallqvist

I går kunde en bussresa hem från en kryssning ha slutat i tragedi.

Göran Hallqvist, 55, med frun Carola och ett kompisgäng på tio personer hade varit på en dygnslång kryssning till Åland, med Birka Cruises.

Hemresan mot Gävle avgick från Stadsgården på Södermalm i Stockholm. Paret satte sig två platser bakom chauffören.

I höjd med rastplatsen Tre ängar norr om Uppsala reste sig Göran Hallqvist för att besöka toaletten.

”Varför släpper han inte farten?”

Göran Hallqvist har tidigare varit yrkeschaufför i 20 år.

Förmodligen var det därför som han noterade att bussen inte använde blinkers när den körde av motorvägen upp på avkörningsrampen – och fortsatte att köra i över 100 kilometer i timmen.

– Jag sa till Carola att vafan, svänger han av här? Vi skulle ju inte ha något stopp. Och varför släpper han inte farten, vad är det nu? Så ser jag att vi är på väg att köra in i en tankbil, och då tänkte jag att ’nu är det inte rätt ställt’, och sprang fram.

På väg in i tankbil

När Göran Hallqvist kommer fram till chauffören ser han att han tuppat av.

Farthållaren gör att bussen fortfarande kör i 100 kilometer i timmen – och bussen med dryga 50 personer ombord rusar rakt mot en parkerad tankbil.

– Då tar jag tag i ratten, men får inte tag på pedalerna. Bussen går så fort så då måste jag bara titta rakt fram och styra undan. Och när jag hade passerat tankbilen tog jag tag i hans ben och tryckte på bromsen, för att få ur farthållaren. Då minskade farten, så styrde jag på en påkörningsramp, och där fick jag stopp på bussen.

Under hela manövern reagerade passagerarna ombord på bussen med skräck. Bussen körde in i bland annat en lyktstolpe, vilket förstörde framrutan.

– Vi hörde bara massa smällar och dunsar, och då blev man ju rädd att det var människor vi körde på. Det kändes som att vi var på väg in i en olycka, säger Conny Nilsson som satt en bit bak i bussen.

Ingen skadades

Utöver busschauffören som fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala så ska ingen ha skadats i händelsen.

– Och alla klarade sig, det är så skönt idag, säger Göran Hallqvist. Han ryser till.

– Man ser ju skräckscenariot med tankbilen framför sig, då hade inte någon levt idag. Då hade vi brunnit inne. Att köra in i en lastbil i 100 kilometer i timmen... Man vill inte tänka på det ens. Många är väl chockade men ingen blev skadad förutom chauffören, vad jag vet, säger Göran Hallqvist.

Chauffören skulle pausa

Bussföretaget som körde turen heter Bollnäs buss. Vd Ulf Eriksson har varit i kontakt med den sjukdomsdrabbade chauffören, som mår förhållandevis bra men är kvar på sjukhus.

Föraren, en man i 55-årsåldern, hade känt av att han mådde dåligt och var på väg att svänga av motorvägen in till rastplatsen för att ta en paus.

Sedan minns han inget mer.

– Vi vet inte vad som hänt honom. Han har ingen sjukdomsbild sedan tidigare och hade precis gått på sitt arbetspass, så han skulle vara utvilad och klar. Vi har ju ett säkerhetstänk på företaget men en akut sjukdom rår vi inte på, säger Ulf Eriksson, vd för Bollnäs buss.

”Var är hjälten?”

I en intervju med SVT Uppsala gick Ulf Eriksson ut och efterlyste vem den rådiga hjälten var, som lyckades avstyra katastrofen.

Något som Aftonbladet hade glädjen att kunna berätta.

– Vilken kille alltså. Det var ju makalöst bra gjort, säger Ulf Eriksson.

Vad vill du säga till honom?

– Jag vill ju tacka honom, jag ska prata med karln. Han har ju gjort en jätteinsats. Så det är jättebra att vi nu har en namn på honom, så får vi tänka ut hur vi ska tacka honom, säger Ulf Eriksson, vd för Bollnäs buss.

 

Följ Svenska Hjältar på Facebook för fler liknande artiklar

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan.

Missa inte galan den 11 december 2017 på Aftonbladet.se och TV4!

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN