Eldade trots förbud – då togs de fast av polishunden

avMalin Wigen

Två personer bestämde sig för att elda kabel på en vändplats vilket resulterade i brand. De flydde platsen, men hade ingen chans att undkomma polishunden Zcooters näsa.

Ingen kan ha missat den extrema sommarvärmen som håller Sverige i ett fast grepp. Den långvariga torkan har bland annat lett till ett stort antal skogsbränder och tidigare under sommaren gick infördes eldningsförbud i hela landet.

Alla har dock inte respekterat eldningsförbudet vilket hundförarna vid Polisen Väst fick erfara nyligen.

Det verkar som inte budskapet om TOTALT eldningsförbud riktigt har nått alla? Kanske är det värmen eller ovilja att ta in information, Kanske båda?”, skriver de på sin Facebooksida.

Enligt polisen var det två personer som eldade kabel på en vändplats i Härskogen norr om Lerum. Det resulterade i en brand som hade enorm spridningsrisk till omkringliggande skog. Räddningstjänsten kom till platsen och de två personerna sprang till skogs.

Foto: Polisen.
Zcooter.

Zcooter hyllas

Det vad då som polishunden Zcooter tog upp jakten. Schäferhanen fick vittring och spåret han fick 500 meter bort ledde till den första ”eldaren”, enligt polisen. Zcooters hundförare antog att den andra personen fanns i närheten.

Zcooter vet vad som gäller och lyfter näsan. Polishunden går nu med högt huvud och plockar molekyler. Riktning fastslagen”, skriver polisen i inlägget.

Och Zcooter hade träffat rätt – han lyckades även spåra upp eldare nummer två som låg och gömde sig.

Räddningstjänsten lyckades släcka branden innan branden spred sig och de två personerna är numera misstänkta gärningsmän, avslutar polisen inlägget.

Flera hyllar nu Zcooter för hans instats. ”Underbara hund! Skog. Djur och människor tackar dig och dina förare för bra jobb!!!”, skriver en personen och ”Vad skulle vi göra utan människans bästa vän!”, skriver en annan.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM