PRESENTERAS AV

Brandmännen tackar de boende – efter fina gesten

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
SVENSKA HJÄLTAR

I samband med helgens svåra brand i Göteborg blev flera brandmän bjudna på mellanmål, frukt och kaffe.

Nu tackar räddningstjänsten de boende i området för deras stöd.

”I en tid med mycket skit kan de vara värt att lyfta en liten men dock betydande respons från allmänheten”, skriver de på Facebook.

När en brand härjade i i ett så kallat landshövdingehus i området Majorna i Göteborg natten mellan fredag och lördag var ett trettiotal brandmän på plats.

– Två lägenheter är totalförstörda och ytterligare ett par är rökskadade, sa Dan Lindqvist vid ledningscentralen, räddningstjänsten Storgöteborg till Aftonbladet under lördagen.

Men räddningstjänsten lyfter fram något mer positivt på Facebook:

”Det som jag framförallt tänker på är när det bara till mig, kom fram cirka 10 personer (jag rörde mig nära avspärrningarna) och frågade om vi behövde kaffe, vatten, mat, berömmande ord för insatsen och så vidare. Jag vet också att andra brandmän fick mellanmål, frukt med mera.”

Författaren till inlägget skriver att det är viktigt att sprida budskap om medmänsklighet och värme:

”I dessa tider då mycket handlar om stenkastning och annan skit som riktas mot vår personal tänkte jag att vi från Räddningstjänsten Storgöteborg kunde lyfta ett sådant här positivt tillfälle, med ett stort tack till de boende för visad omtanke.”

Vidare beskrivs hur många personer kom fram för att fråga om de evakuerade behövde hjälp eller stöd.

Inlägget har fått varma reaktioner, med kommentarer som ”Det finns hopp för mänskligheten” och ”Fantastiskt, det är ni så väl värda!”

Utreds som mordbrand

Flerfamiljshuset som brann var ett tvåvåningshus i trä med stengrund. Vid 14-tiden på lördagen hade räddningstjänsten i princip lyckats släcka branden och polisen hade upprättat en förundersökning om mordbrand. Det har inte kommit några uppgifter om personskador efter händelsen.

Då får du ALDRIG släcka med vatten 01:53

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM