Hunden Hilda gick genom isen – räddades av Lisa

Tisdagens promenad höll på att sluta riktigt illa för hunden Hilda. När hon tog sig ut på isen sprack den under hennes tassar. Plötsligt hamnade hon i det iskalla vattnet och kämpade för sitt liv.

– Jag visste med en gång att jag hade väldigt lite tid att spela med, säger matte Lisa Klasson.

På tisdagen hade Lisa Klasson och Hilda tagit sig upp till skogarna runt Bjursjön i Uddevalla. Vad som började som en härlig promenad i snön höll på att sluta i tragedi. När Lisa släppte Hilda vid sjön tog hon fart mot den tunna nyisen.

– Hon brukar inte vilja bada eller springa ut på isen, men hon gjorde det. Hon satte full fart, säger Lisa Klasson.

När Lisa ropade stannade Hilda upp – men då var det för sent. Isen sprack under tassarna och genast var kroppen under ytan. Hilda kämpade för sitt liv.

Gav sig ut på isen

– Jag kunde inte gå ut på isen utan något redskap, det är ju idioti. Då kan båda råka illa ut. Men jag hade turen att befinna mig vid en brygga med livboj.

Med SOS i luren och bojen runt axeln tog hon sig ut på isen som brast direkt. När Lisa nästan var framme orkade inte Hilda mer.

– Jag visste med en gång att jag hade väldigt lite tid att spela med. Hon sjönk som en sten. Jag hann precis få tag på henne när huvudet försvann under vattenytan. Då fick jag tag på hennes sele och kunde dra upp henne.

Lisa bedömer att hela händelsen tog mindre än fem minuter. Det var precis så att hon fick tag på Hilda. Väl uppe ur vattnet kunde hon konstatera att både hon själv och hunden var okej. Men chocken satt kvar länge.

– Det var precis så att hon inte orkade. Kroppen blir ju nerkyld jättefort och även om man är vid medvetande så blir ju kroppen stel. Jag var omtumlad ganska länge.

Varnar andra

Efter den obehagliga upplevelsen kommer Lisa att införskaffa utrustning som exempelvis isdubbar. Hon vill också passa på att varna andra för den ”förrädiska nyisen”.

– Som människa kan man tolka att det är tunn is men det kan inte en hund göra. Och kanske inte ett barn heller. Det är lätt hänt att de hinner gå en bit ut på isen, om de inte väger så mycket, säger hon och fortsätter:

– Man får tänka till var man släpper djuren.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.