PRESENTERAS AV

Siv, 86, föll – söker okände hjälten

avClaes Olsson, Malin Wigen

När hissarna var trasiga tvingades Siv, 86, ta rulltrappan ner till perrongen. Plötsligt trillade hon och föll handlöst ner – men räddades mitt i tumultet av en okänd man. Nu söker hon sin hjälte, rapporterar P4 Stockholm.

Norrköpingsparet Siv och John, båda 86 år, hade landat med flyget från Spanien på Arlanda. De begav sig mot tåget som skulle ta dem hem till Norrköping, rapporterar P4 Stockholm.

– Men när vi kom fram till hissarna så var de avstängda. ”Hur tar vi oss ner nu då”, undrade vi, säger Siv till Aftonbladet.

De blev ombedda att ta rulltrappan. Ett alternativ som inte var speciellt lockande för paret.

– Vi gick fram och tittade men vi är ju inga ungdomar längre, säger Siv.

Men Siv tog täten och ställde sig i rulltrappan med två väskor. Till en början gick det bra men plötsligt välte en av väskorna.

– Jag böjde mig efter och då föll jag. Det gick blixtsnabbt, säger hon.

1 av 2 | Foto: Privat/TT
Mitt i fallet kom en okänd man till räddning.

Okänd man kom till räddning

Då kom den oväntade räddningen. Enligt John var det en man som hoppade nerför rulltrappan och fick tag i Siv innan hon nått hela vägen ner.

– Han höll i mig, frågade hur det var och hjälpte mig med den andra väskan. Han var mycket omtänksam och vänlig, säger hon.

Mannen följde paret ner och såg till att det inte var någon större fara med Siv. Hon bad om mannens namn men har svårt att, på grund av tumultet, minnas exakt vad han sa.

– Han hade ett annorlunda namn som börjar på B. Han sa att han kommer från Syrien och att han jobbar i taxfreen på Arlanda, säger hon.

Vill ha kontakt

Först efteråt insåg paret vilket hjältedåd mannen utfört. När de tagit plats på tåget förstod de att de behöver tacka honom ordentligt.

– Vi hoppas innerligt att vi får tag på honom. När man tänker tillbaka så hade det kunnat gå väldigt illa för mig. Vi tackade honom inte tillräckligt, säger Siv.

Vet du vem mannen är? Mejla malin.wigen@aftonbladet.se.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM

Olycka

Arlanda

Stockholm

P4