Svenska hjältar

Satte ministrarna på plats – i rullstol

Av: 

Leonard Goldberg

SVENSKA HJÄLTAR

Pelle peppar unga med funktionsnedsättningar

en match med makthavarnaÅrets Eldsjäl, Pelle Sköldbäck, ville öka ministrarnas förståelse för människor med funktionshinder. Enklaste ­sättet att göra det på var att sätta justitieminister Beatrice Ask, (M) och barn- och äldreminister Maria Larsson, (KD) på plats i rullstolar.
en match med makthavarnaÅrets Eldsjäl, Pelle Sköldbäck, ville öka ministrarnas förståelse för människor med funktionshinder. Enklaste ­sättet att göra det på var att sätta justitieminister Beatrice Ask, (M) och barn- och äldreminister Maria Larsson, (KD) på plats i rullstolar.

Han har ägnat större delen av sitt liv åt att entusiasmera och hjälpa funktions­hindrade barn och ung­domar. Så när Pelle Sköldbäck, 48, till slut träffade Maria ­Larsson och ­Beatrice Ask var det ­logiskt för ­honom att sätta ministrarna i varsin rullstol.

– Det är jättebra just det att de faktiskt sätter sig i stolen. Det ökar förståelsen för hur det är att leva med ett handikapp, säger Svenska Hjältars Eldsjäl 2012.

Rullstolarna är uppställda på socialdepartementets innegård. Barn- och äldreminister Maria Larsson och justitieminister Beatrice Ask sätter sig ner i varsin. För första gången ska de pröva på livet som rullstolsburen. Det har Pelle Sköldbäck bestämt. Han tar med van hand kommandot.

– Det är viktigt att luta sig framåt när man kör, ­säger han.

Krossade sitt ben

Ministrarna får lära sig hur man kör och svänger rullstolen – och hur man tar upp en basketboll med hjälp av dess ekrar.

– Det är jättekul. Men man känner att man är en nybörjare på det här, säger Maria Larsson.

I samband med en ­cykelolycka för 18 år sedan ­krossades Pelle Sköldbäcks ­högerben, samtidigt för­lorade han känseln från ­naveln och neråt. Tidigt ­bestämde han sig för att hans handikapp inte skulle bli ett hinder.

I stället skulle han se livet som rullstolsburen som en möjlighet.

I dag är Pelle Sköldbäck Svenska Hjältars Eldsjäl 2012.

Vill se möjligheter

Han prisades för sitt ­arbete med att hjälpa och peppa barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar i Ängelholm. Vinsten var bland annat detta möte med Beatrice Ask och ­Maria Larsson.

– Det har varit en super­bra dag. Vi har utbytt ­er­farenheter. Jag hoppas att Maria Larsson kan föra ­delar av mitt budskap vidare, ­säger Pelle Sköldbäck.

Han vill bland annat se att barn och ungdomar får en utbildning om möjlig­heterna med sin rullstol.

I projektet ”Rulle-­på-stan” hjälper Pelle Sköldbäck funktionshindrade ungdomar i åldrarna 13–17 år att bemästra hinder i var­dagen.

Många av ungdomarna han möter har hamnat i ett utanförskap eftersom de ­inte vågat ta sig ut i kollektivtrafiken och andra offentliga miljöer.

Delaktighet är viktigt, ­Pelle Sköldbäck framhåller att många barn med handikapp särbehandlas i skolan. Det finns ung­domar som ­exempelvis ­aldrig ­varit med i idrottsunder- visningen.

– Om inte ungdomar med funktionsned­sättning ­uppmuntras att synas i sam­hället ser man inte ­deras problem i vardagen, säger Beatrice Ask.

Efter mötet lovade ­Maria Larsson att hon skulle ­besöka Pelle Sköldbäcks verksamhet i Ängelholm. Leonard Goldberg

Årets eldsjäl 2012

Vem: Pelle Sköldbäck, 48. Bor i Ängelholm med sin fru Cecilia och sina tre barn. Varför: ”Pelle är Svenska Hjältars Eldsjäl 2012 för att han med sin kämpaglöd inspirerar och motiverar funktionshindrade barn och ungdomar att våga ta för sig och inte låta handikappet bli en begränsning.”

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!