Fredrik Reinfeldt

Reinfeldts hyllning: ”Ser det friska istället för det sjuka”

Av: 

Katarina Wendelin

SVENSKA HJÄLTAR

Tilia blev årets medmänniskor på Svenska hjältar-galan i kväll

Det är förre statsministern Fredrik Reinfeldt som intar scenen för att hylla Annesofie Blixt, 31, och Jenny Lindström, 31, i föreningen Tilia.

Men det är en av ungdomarna de hjälpt, Denise, 20, som stjäl strålkastarljuset.

När hon överräcker hjälte-statyetten till sina hjältinnor brister det för duon.

– Våra ungdomar är våra hjältar – att vi når dem är ett privilegium större än alla pris, säger Annesofie.

I två år har Annesofie ’Annso’ Blixt och Jenny Lindström slitit med sin förening Tilia. Eftersom så många ungdomar sökt sig till dem har den tid som funnits gått åt till att hjälpa. Att söka stipendier och bidrag har legat längst ner på att göra-listan.

Kanske är det just därför utmärkelsen Svenska Hjältars Medmänniskor betyder så mycket.

Och kärleken till Annso och Jenny går inte att ta miste på när de äntrar Cirkus scen. I publiken sitter en bråkdel av de ungdomar de hjälpt – men jublet den lilla hejaklacken åstadkommer är öronbedövande.

Reinfeldt: ”Ser det friska istället för det sjuka”

Det här är de som verkligen vet vilken skillnad Tilia gör. Men också prisutdelaren Fredrik Reinfeldt vet.

– Jag har blivit ödmjuk inför att väldigt många människor i vårt land inte mår bra. Då behöver man en medmänniska. Annesofie och Jenny har förmågan att se och lyfta människor som inte mår bra, att se det friska i stället för det sjuka, säger Reinfeldt.

Men den här kvällen får förre statsministern se sig brädad. När Annso och Jenny får syn på den andra prisutdelaren glömmer de både publik och stjärnglansen på scen. För dem är nämligen  Denise, 20, den riktiga hjälten och överöstes med kramar på scen.

– Just då såg vi bara henne men visst skulle man ha kramat alla som stod där, säger Annso efteråt och skrattar.

”Vet inte hur jag skulle klarat mig”

För ett år sen låg Denise tungt medicinerad på en psykiatrisk avdelning på grund av sina självskadeimpulser. Mobbning, ständig press och borderline hade knäckt henne och hon kämpade mot självmordstankar. Men när Tilia besökte henne började livet sakta vända. Och i går kväll stod hon självsäkert på scen, redo att tacka sina hjältinnor framför en miljonpublik.

– Jag vet inte hur jag skulle ha klarat mig utan deras trygghet. Tack så mycket för att ni finns och för allt ni gör, säger Denise.

Och det är just ungdomarna som för Tilia alltid står i fokus. Att de får komma till tals, att de själva får berätta om sina egna upplevelser, är det viktigaste för Annso och Jenny. 

– Våra ungdomar är våra hjältar – deras jubel är det man känner mest ära inför. Att vi når dem och att de känner ett förtroende för oss är ett privilegium större än alla pris, säger Annso.

”Nu vågar vi satsa”

Men i fallet Tilia spelar för en gångs skull själva priset, inte bara titeln Svensk Hjälte, också en stor roll. När tjejerna får höra att Postkodlotteriet skänker dem 50 000 kronor – och att Aftonbladets läsare uppmanas skänka ännu mer, vill Annso och Jenny inte släppa taget om varandra. Det här innebär att de äntligen kan ta steget och jobba med sin förening på heltid.

– Vi har stått vid ett vägskäl men med pengarna i ryggen vågar vi nu satsa. När vi jobbar heltid kommer ungdomar kunna spontanbesöka oss i stället för att boka tid och vi kommer att ha tid att söka bidrag – tid är allt vi behöver, säger Annso.   

Direkt efter galan stack tjejerna i väg på en välbehövd långsemester. När man kommer tillbaka till Sverige går arbetet med Tilia in i en ny fas. Man har precis öppnat en filial i Umeå och är på gång i Göteborg och Malmö.

– När vi är tillbaka i Stockholm kommer vi äntligen ha tid att föreläsa ännu mer och förhoppningsvis nå fler unga. Men det är också kul att många yrkesverksamma hört av sig efter Svenska Hjältars reportage och vill lyssna på oss. Vi längtar efter att börja, säger Annso. 

Gilla Svenska Hjältar på Facebook

Så stöttar du Tilia

Annesofie Blixt och Jenny Linström har utsetts till Svenska Hjältars medmänniskor 2014 för att de genom Föreningen Tilia oavlönat stödjer och hjälper ungdomar som drabbats av psykisk ohälsa.

Dygnet runt, årets alla dagar, kan den som behöver stöd och hjälp vända sig till Tilia.

Vill du stödja deras verksamhet? Sätt in ditt bidrag på Bankgiro 151-1013 Swish 123 170 7181

Kontakta Tilia: Foreningentilia.se Instagram Facebook Twitter

Svenska hjältar | Aftonbladet
Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrik Reinfeldt