PRESENTERAS AV

Madeleine, 51, stoppade förare på väg in i koma – på motorvägen

avJonas Sylvén Möller

SVENSKA HJÄLTAR

Madeleine fick stopp på den vinglande bilen.

Föraren var på väg in i diabeteskoma – på motorvägen.

– Jag gjorde som poliser brukar göra på film, säger hon.

51-åriga Madeleine Carlström hade haft en bra dag på jobbet som säljare i Gävle. Strax efter klockan fyra på eftermiddagen skulle hon ratta sin gråfärgade Volvo de fem milen hem till Storvik.

När hon åkt en stund på väg E16 upptäckte Madeleine att en bil några fordon framför henne körde konstigt. Liksom vingligt. Svajande fram och tillbaka mellan filerna.

– Jag tänkte att föraren måste ha tagit upp sin telefon eller något så jag tutade, säger Madeleine Carlström och fortsätter:

– Bilen körde all over the place kan man säga. Det kom bilar bakom i 120 blås. Det var obehagligt.

Måste stoppa bilen

Hon ringde genast 112 och berättade om situationen. Men räddningstjänsten hade ingen förstärkning att skicka för tillfället.

Då tänkte Madeleine Carlström: Om inte polisen stoppar det här måste jag göra det.

– Jag tog mig fram så att jag låg precis bakom bilen som svajade på vägen. Jag tänkte att jag måste göra personen uppmärksam, säger hon.

Madeleine Carlström låg på tutan och åkte ut i omkörningsfilen för att göra bilarna bakom uppmärksamma. Samtidigt pratade hon med räddningstjänsten i telefonen.

– Jag skrek i luren: ”Nu krashar vi, nu smäller det”, säger hon och fortsätter:

– Dom svarade i telefonen: ”Du måste vara rädd om ditt eget liv, blablabla, eller vad var”.

Foto: Privat/TT
Det var en självklarhet för Madeleine Carlström att agera.

”Som poliser på film”

När de närmade sig Sandviken gick det upp för henne att bilen framför inte fick köra i staden. Det skulle kunna sluta i katastrof.

Madeleine körde upp på vänster sida om den svajande bilen. Sedan styrde hon snett framför, skar av vägen för det skenande fordonet och tutade för allt hon var värd.

– Så där som poliser brukar göra på film. Antingen stannar hon, eller så kör hon i mig, tänkte jag, säger hon.

Föraren stannade. Madeleine gick snabbt ur sin bil och slet upp dörren på den andra bilen, utan att veta vem föraren var eller anledningen till den galna färden, och drog ur bilnycklarna.

– Det luktade inte sprit, så jag trodde först att hon som körde var påverkad av tabletter. Men sen såg jag att det låg ett paket Dextrosol i bilen och tänkte att det kanske var diabetes.

Madeleine Carlström konstaterade att den kvinnliga föraren var rejält groggy.

”Riktigt jävla otäckt”

En annan bilist parkerade framför ekipaget och satte på sina varningsblinkers. Sedan väntade trion in ambulansen som slutligen anlände och konstaterade att föraren var på väg in i ett diabeteskoma. Ett tillstånd som uppkommer av insulinbrist.

Några dagar efteråt kontaktade Madeleine Carlström diabetesföraren för kolla hur hon mådde.

– Hon tackade för att jag hade räddat hennes liv, säger hon.

Totalt pågick den farliga färden i ungefär en kvart. Nu har det gått ungefär två veckor sedan händelsen. Madeleine har hunnit få en smula perspektiv på alltsammans.

– Där och då var det självklart att agera. Men jag förstår ju hur nära det var flera gånger. På E16 var det riktigt jävla otäckt, säger hon.

Katten Musse räddade Lisbeth liv 01:50

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Diabetes

Sandviken

Gävle

Volvo