PRESENTERAS AV

De ger hopp åt alla unga canceroffer

avKerstin Nilsson

SVENSKA HJÄLTAR

26-åriga Hanna och Julia är Svenska Hjältars Eldsjälar

1 av 3
”KÄNNS HELT OVERKLIGT" För fem år sedan drabbades Julia Mjörnstedt, till höger, av tjocktarmscancer. Julia ville då, som ung cancerdrabbad, göra något positivt av det. Hon och nära vännen Hanna Wekell startade den ideella organisationen Ung Cancer. Nu har Svenska Hjältars jury utsett dem till årets Eldsjälar. ”Det är en bekräftelse på att hjärtat vinner”.

GÖTEBORG. Julia Mjörnstedt och Hanna Wekell, 26, slåss för att göra livet lättare för alla unga cancerdrabbade.

De är – utan tvekan – Svenska Hjältars Eldsjälar 2011.

– Det är en bekräftelse på att hjärtat vinner. För oss är det här inget jobb – det är en livsstil.

För nästan precis ett år sedan satt Julia Mjörnstedt och Hanna Wekell hemma hos Julias föräldrar och pratade om den där ideella organisationen för unga cancerdrabbade som de skulle starta.

Fick tjocktarmscancer

För snart fem år sedan drabbades Julia själv, bara 21 år gammal av tjocktarmscancer. De erfarenheterna hon och hennes vän Hanna fick då, ville de göra något positivt av.

– Vi valde inte att starta Ung Cancer – för oss var det en självklarhet, säger Julia.

I april drog de i gång – och i dag, ett drygt halvår senare, är Ung Cancer redan ett begrepp.

Något att räkna med, något som gör skillnad, något det talas om, inte bara i sociala medier, där de unga finns – utan även på sjukhusen, i landstingen och bland politiker, där de ansvariga finns.

På rekordtid har tjejerna nått ut till fler än de någonsin kunde drömma om då.

Och nu är de Svenska Hjältar.

– Vi som knappt ens hunnit förstå att vi har tagit Ung Cancer till den nivå vi har gjort – och så detta. Det känns helt overkligt, säger Hanna.

– Men vi har alltid prioriterat det som känns rätt i hjärtat – att vi har nått dit vi har gjort är ett bevis på att det är rätt, trots allt, säger Julia.

De pratar, fort och mycket, de skrattar – och de gråter.

Succéfilmer

Och det har de gjort ofta på sistone, både av glädje – och ibland, utmattning.

Sedan i april har de jobbat i princip oavbrutet, veckans alla dagar.

Både med att stötta och hjälpa andra drabbade, med allt från att bråka med myndigheter till att bjuda på lunch och trösta, till att träffa politiker, läkare och andra ansvariga.

Och sedan september, när Ung Cancer släppte sin första film, ”Det är okej att känna”, som på bara en månad sågs av 300 000, har det gått fort.

Bara sedan vi träffades sist har det blivit tre filmer till, om glädje, saknad och hopp. Den femte, om stolthet, kommer nästa vecka.

Vid årsskiftet flyttar Ung Cancer in i en egen lokal på 180 kvadrat, nära Botaniska Trädgården i Göteborg.

Här smygstartar de sitt första eftervårdscenter, med aktiviteter och medlemsträffar och så småningom med psykolog och studie- och yrkesvägledare.

– Vi är också med i en utredningsgrupp som jobbar med att få till en egen avdelning för unga cancerdrabbade på Sahlgrenska Sjukhuset, eller i alla fall ett rum med fyra platser, och det känns fantastiskt, säger Julia.

Till våren ger sig hon och Hanna dessutom ut på turné i Sverige för att skapa det utbildningsmaterial som redan till hösten ska kunna användas på högstadier och gymnasier.

Stolta och rörda

Men först ska de stå på scenen på Cirkus, som Svenska Hjältars Eldsjälar. De är stolta och rörda – men utnämningen vill de dela med alla som engagerat sig i Ung Cancer.

– De största hjältarna är våra medlemmar, säger Hanna.

– Och om organisationen blir tagen på allvar, blir de också tagna på allvar – det kan få mig att vilja börja gråta, säger Julia.