Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Martin stoppade självmord – skriver starkt om händelsen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Privat.

SVENSKA HJÄLTAR

Martin Qviström såg en ung tjej som var på väg att hoppa från Västerbron.

I sista sekunden lyckades han hindra hennes självmordsförsök.

– Jag vill inte bli betraktad som någon superhjälte. Jag vill att vi börjar diskutera psykisk ohälsa, säger han.

När Martin Qviström cyklade över Västerbron fick han syn på en tjej som såg ut att vara i 16-20 årsåldern. Hon hade klättrat över staketet och var på väg att hoppa. Då cyklade han emot henne så fort han kunde. När han kom fram skrek han ”Vad gör du?”. Hon svarade ”Jag ska hoppa!”, släppte taget om räcket och hoppade.

”Du kommer inte dö i dag”

På sin Facebooksida berättar Martin själv vad som hände sedan.

Jag kastade mina armar mellan staketet och hann precis få mina armar runt hennes midja. Där hängde hon i mina armar med vattnet under sig. Med all kraft jag hade drog jag henne mot mig. Tätt mot min kropp med endast staketet mellan oss”, skriver han.

Samtidigt som Martin gjorde allt han kunde för att hålla henne kvar berättade han för henne om sitt eget liv.

"Jag ska berätta för dig att min bror tog livet av sig 23 år sedan och jag kommer inte låta nån annan göra det igen. Så mycket som det påverkat mitt liv så tillåter inte jag dig göra detsamma mot de som älskar dig. Du har säkert jättejobbigt just nu men tro mig att det kommer bli bättre."

Martin försökte få henne att klättra upp, men hon vägrade och grät.

”Jag vill dö." sa hon om och om igen.

"Du kommer inte dö idag." svarade jag och höll fast henne hårdare.”, skriver Martin.

”Det kommer bli bättre”

Sedan kom två cyklister. Först stod de bara och tittade på. Men en av dem ringde polisen efter att Martin vänt sig om och sagt till. Medan de väntade på polisen fortsatte Martin prata med tjejen.

”Hon berättade att hennes föräldrar hatar henne och att hon är manodepressiv och att hon precis legat inne på sjukhus för det. Det jag svarade var att allt kommer bli bättre. Att hon med tiden kommer hitta lycka och glädje i livet.”, skriver han.

Vill inte bli kallad hjälte

Polisen kom till platsen direkt och lyfte upp henne. Därmed kunde hennes liv räddas. När Aftonbladet når Martin är han noga med att påpeka att han absolut inte vill bli kallad hjälte och att han bara gjorde det alla som hamnar i samma situation borde göra.

– Jag skrev inlägget för att vi måste få till en diskussion om självmord och psykisk ohälsa. Jag tänkte på det som hände min bror. Trots att fler dör i självmord än i många andra sjukdomar talas det väldigt lite om det, säger han.

Vad tror du att det beror på?

– Vi svenskar är generellt för fega för att prata om döden. Dör någon i vår närhet tar vi hellre avstånd. Vi vill hjälpa till, men vi vågar inte och vet inte hur vi ska göra. Men vi måste bli bättre, för vi ska alla dö en dag.

”Vi måste sluta vara homofober och rasister”

Förutom att vi måste hjälpa varandra innan någon står där med fötterna på kanten av bron har Martin ett viktigt budskap till.

– Vi måste sluta vara homofober, rasister och hata varandra så mycket. För det är det som startar de här depressionerna. Vi måste vara snällare mot varandra, säger han.

Albin Näverberg, informatör på polisens ledningscentral, bekräftar att polisen ryckte ut till Västerbron på torsdagsförmiddagen och att den unga tjejen fördes till sjukhus med ambulans efteråt.

Läs hela Martins inlägg nedan.

Följ oss på Facebook!

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

ÄMNEN I ARTIKELN