Emma räddade livet på barn som höll på att drunkna

Foto: Emma hyllas för sin insats men menar att alla hade gjorde samma sak. Bilden till höger har inget med händelsen att göra.
SVENSKA HJÄLTAR

När Emma Fallgren var på väg för att bada såg hon att en flicka låg livlös i vattnet. Med hjärt- och lungräddning fick hon igång flickans andning igen, skriver Barometern.

– Men jag vill inte kalla mig någon hjälte, säger hon till Barometern.

I söndagskväll vid 19-tiden räddade en kvinna en flicka i fem- till tioårsåldern från att drunkna i Köpingsvik på Öland, något som Aftonbladet skrivit om tidigare. Enligt Anders Palmgren, räddningsledare vid Ölands räddningstjänst, var det ”ett fantastiskt ingripande”.

– Kvinnan skulle ta ett extra kvällsdopp och fick då se barnet ute i vattnet, då plockade hon in flickan till en flytbrygga och påbörjade hjärt- lungräddning.

När räddningstjänsten, som fått ett larm om drunkning, var på plats ska flickan ha vaknat till liv och de hörde henne gråta.

–  Gråten var ett underbart ljud att höra då hon levde, det var verkligen en hjäteinsats av den här kvinnan. Hon räddade flickans liv.

”Skönt att kunna Hjärt- och lungräddning”

Kvinnan som hyllas som hjälte heter Emma Fallgren. Hon var på Klinta Camping med sin familj och de var på väg för att bada.

– Då såg vi något i vattnet och då var det den här tjejen vars rygg stack upp lite. Vi fick upp henne och bar henne till en pantonbrygga. Hon var helt livlös då och rullade med ögonen och allt sådant där, säger Emma till Barometern.

Enligt Emma föll det sig naturligt att göra hjärt- och lungräddning då hon är utbildad sjuksköterska.

– Man vill ju inte behöva använda det men det är skönt att kunna när det behövs, säger hon.

En annan kvinna som också var där ringde 112, berättar Emma. Ambulansen ska ha varit på plats snabbt och flickan kunde föras till sjukhuset tillsammans med sina föräldrar.

”Alla hade gjort samma sak”

Emma tar alla hyllningar med ro. Hon menar att vem som helst hade gjort det hon gjorde. Dock var det bra att hon hade de kunskaper som behövdes, något som är viktigt att fler personer har, menar hon.

– Det är bra om det blir fokus på livräddning, HLR, och uppsikt på stranden. Men jag vill inte kalla mig någon hjälte, alla hade gjort samma sak bara att vi råkade vara närmast, säger hon till Barometern.

ARTIKELN HANDLAR OM