PRESENTERAS AV

Dallas slåss för de unga

avKristoffer Törnmalm

SVENSKA HJÄLTAR

Rosengårds extrapappa har lärt tusentals att boxas

1 av 2 | Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
eldsjäl Dialy Mory Diabeté, eller Dallas som han kallas, har vigt sitt liv åt de unga i Rosengård och lärt tusentals boxning.

MALMÖ. I mer än 40 år har Dallas, 68, vigt sitt liv åt ungdomar.

I dag är han pensionär – men jobbet som hela Rosengårds extrapappa tar aldrig slut.

– Det ligger i var mans intresse att göra samhället man lever i till en bättre plats, säger han.

En svag doft av liniment och svett sprider sig i korridoren när Dallas, eller Dialy Mory Diabeté som han egentligen heter, öppnar dörren till den gamla boxningslokalen under Rosengårds sporthall. Här har såväl lokala politiker som statsminister Fredrik Reinfeldt fått snabblektioner i boxning under sina besök.

– Det här är Sveriges finaste lokal, säger Dallas och tittar drömskt ut över boxsäckar och planscher på gamla boxarhjältar.

Tusentals ungdomar har passerat dörrarna. Och alla har de varje dag tagit i hand och hälsat på den gamle boxaren.

Alla är i tid

– Det måste de. Hos mig pratar alla svenska och alla kommer i tid. Boxning handlar om disciplin, det är en del av att bli vuxen och något som barnen här behöver, säger han.

Dallas bär respekt med sig i Rosengård. Han är sträng men samtidigt intresserad och varm. Alla barn som hälsar på honom får kontakt. Alla syns hos Dallas. Hos honom är alla unika. Och det faktum att han är muslim har hjälpt honom att skapa förtroende bland barnen i stadsdelen.

– Många muslimska pojkar har svårt att prata om vissa saker med sina föräldrar eftersom att de ofta har en väldigt strikt relation. Jag har fungerat som en extrapappa för dem.

Tränar ungdomarna fem dagar i veckan

– En kille sa till mig: om min pappa dör i morgon så bryr jag mig inte. Men om du dör, då är det katastrof. Det var ledsamt men rörande.

Flera av ungdomarna Dallas har tränat är i dag vuxna och har bildat egna familjer. Förre proffsboxaren Isamel Koné, som bor i Miami, döpte nyligen sin förstfödde son efter "sin pappa".

– Dallas fyllde ett tomrum inom mig. Han står för allt jag är i dag, säger han.

I dag är Dallas pensionerad men han ägnar fortfarande fem dagar i veckan åt att träna upp sina ungdomar.

– Det är fantastiskt. Jag är en väldigt lycklig man.