Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Barnens fina möte – med sina nya renvänner

Här får de glömma sjukhusvistelser

Av: 

Pernilla Wahlman

SVENSKA HJÄLTAR

Alla brottas de med svåra sjukdomar.

– Jag älskar att göra saker för andra och när det gäller sjuka barn är vi väl alla lite svaga, säger en av volontärerna.

För elfte året i rad anordnade Min Stora Dag två läger i Jukkasjärvi. Totalt träffades 28 ungdomar med olika sjukdomar och diagnoser på en äventyrshelg. Tillsammans fick de en efterlängtad och rolig paus från en tuff vardag. 

En av deltagarna är Tova Johansson.

– Jag har diabetes typ 1 och jag tycker det är väldigt skönt att komma i väg och träffa andra i samma ålder och med samma sjukdom. Det blir så naturligt när en insulinpump piper, att ingen liksom reagerar på det.

Hade aldrig flugit tidigare

Sjukhusvistelser och behandlingar var inget stort samtalsämne under lägret. Alla förstår och vet hur det är. Istället hade de fullt upp med ett späckat schema.

Deltagarna som är i åldrarna 14-18 år har fått prova på skoterturer, hundspann och pimpelfiske. De har besökt samer och matat deras renar och efter att ha tittat på ishotellet fick de även göra egna isskulpturer. 

– Renarna var roligast. Det var häftigt att komma så nära dem. De var väldigt söta och ibland var de lite keliga. Jag vet inte om jag vill äta renkött igen, säger Tova.

Min Stora Dag är en rikstäckande organisation som hjälper barn att uppfylla sina önskningar och de ordnar läger och roliga dagar. Organisationen finansieras med gåvor från privatpersoner och företag. De samarbetar med samtliga barnkliniker i Sverige. 

Från en annan del av landet kommer deltagaren Emil Ekdahl. Hans äventyr startade redan då han klev på planet för att ta flyget från Malmö. 

– Jag hade aldrig tidigare flugit så jag var lite rädd, men det var spännande också. Jag har flera olika diagnoser och jag kom hit för att träffa vänner och prova på de olika aktiviteterna. Det roligaste på lägret var att pimpla. Nu vet jag hur man pimplar i framtiden om det behövs.

”Jag ville göra skillnad”

Ungdomarna reste utan föräldrar. Med var istället fyra volontärer och en medicinsk kunnig person. Mikael Overmeer är en av volontärerna som var med på resan. 

– Jag älskar att göra saker för andra och när det gäller sjuka barn är vi väl alla lite svaga. Jag tycker det är jättekul att se glädjen i ögonen efter ett läger. De är ofta väldigt nervösa i början men i slutändan så är de som en stor sammanhållen grupp och det är kul att se hela förvandlingen. Den glädjen lever jag på länge.

Ajla Mujanovic ­­­­är också volontär. 

– Jag blev volontär för att jag ville vara med och göra skillnad och jag ville göra skillnad för barn, så Min Stora Dag var ett självklart val. Glädjen för mig är att jag får ta del av deras berättelser och jag får lära mig jättemycket om sjukdomar. Jag är imponerad över hur de tar hand om sig själva och varandra.

Fick nya vänner på kuppen

En som varit på läger tidigare är Oscar Nielsen. 

– Jag fick cancer för några år sedan och senare gick jag på ett läger och där fick jag mersmak, så jag bad mamma att kolla upp flera. Det kändes jättebra när hon hittade lägret i Jukkasjärvi och det blev jättebra också. Ishotellet var roligast och att man fick göra en egen isskulptur så var det helt otroligt. Jag har fått nya vänner och bra erfarenheter. 

På bussresan till flygplatsen bad Oliver Baki om att få låna mikrofonen. 

– Jag kommer sakna det här. Jag känner att det är lite för kort med tre dagar men jag har uppskattat varenda dag. 

Även Lily Boström Boulter och Tova ville säga några ord. 

– Jag och Tova vill tacka alla volontärer och ledare för att ni har gjort detta möjligt för alla oss och tacka för att vi har kunnat träffa varandra. Tack för att vi fick åka med.

Följ Goda nyheter på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Annika har hjälpt tusentals sjuka barn efter sin död

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Min stora dag

Diabetes typ 1

Välgörenhet

Barn & unga

Vård & omsorg