Miljösmarta frisören fixar frisyren utan dåliga kemikalier

Knalliga färger som rosa, grönt och lila eller tjusigt naturell?

Med trenden som sprider sig över världen kan du få håret fixat klimatsmart.

– Jag arbetar bara med naturmaterial, giftfria färger och produkter, säger den gröna frisören Maria Hellström, 45.

För ungefär tio år sedan började jag känna att det inte kändes riktigt bra att använda vissa produkter, utifrån min miljömedvetenhet och de värderingar jag har, berättar Maria Hellström
För ungefär tio år sedan började jag känna att det inte kändes riktigt bra att använda vissa produkter, utifrån min miljömedvetenhet och de värderingar jag har, berättar Maria Hellström

Varje år används stora mängder hårvårdsprodukter i Sverige och många av ämnena är miljöfarliga. En stor del av hamnar så småningom i avloppsvattnet – men inte på Maria Hellströms salonger i Stockholm.

– För mig är själva drivkraften ett miljötänk och det har jag väl egentligen alltid haft. Men för ungefär tio år sedan började jag känna att det inte kändes riktigt bra att använda vissa produkter, utifrån min miljömedvetenhet och de värderingar jag har, berättar frisören Maria Hellström som idag är vd för Green Heads.

Det är välkänt att det hårvårdsprodukter innehåller giftiga och miljöfarliga ämnen, inte minst sådana som används på frisersalonger. Det är problematiskt, dels för att ämnena kan rinna ut via avloppet och därmed skada miljön. År 2011 släpptes det ut cirka 830 ton färgämnen från hårfärgningsmedel i avloppen och detta bara från frisörsalonger i Sverige.

Allergiframkallande ämnen

Det är också problematiskt att människor som använder dem kan skadas.

– Själv har jag aldrig blivit allergisk eller sjuk men många blir faktiskt det. Det här är en arbetsmiljöfråga, en miljöfråga och också en hälsofråga utifrån ett konsumentperspektiv, säger Maria.

För närvarande driver Maria två frisersalonger. Dit kommer kunder som vill bli fina i håret. En del av dem är allergiska och andra efterfrågar en hårvård som är snäll mot miljön.

– Jag har utbildat mig i Köpenhamn och våra salonger är certifierade. Det är en viktig poäng för mig. En del frisersalonger kallar sig gröna, det kan verka miljövänligt men är inte det och då blir det missvisande för kunderna. Det räcker inte att servera ekologiskt kaffe.

 ”Vi arbetar bara med naturmaterial, giftfria färger och produkter”, säger vd Maria Hellström.
”Vi arbetar bara med naturmaterial, giftfria färger och produkter”, säger vd Maria Hellström.

Skippar folie

Men vad är då grön hårvård och hur skiljer sig arbetet på en sådan salong mot en vanlig?

– Det viktiga för oss är att det vi använder och säljer inte innehåller kemikalier som är miljö- och hälsoskadliga. Vi använder till exempel heller inte folie när vi färgar. Vi målar direkt på håret och om vi ska göra slingor använder vi papper.

Men kan man få lika fina färger med naturliga medel?

– Ja, det är det som är fantastiskt! Man får ett bättre hår. Våra färger innehåller inget väteperoxid utan vi jobbar med hårets egna färg som utgångsläge.

Vad använder ni för färger?

– Vi arbetar med två färgtyper: Växtfärg och något som kallas ”new generation” som är ett samlingsnamn för färger som är godkända för gröna salonger. Med dem kan vi färga rosa, grönt, lila och naturtoner.

Maria Hellström är inte ensam om att ha salonger i sitt slag, det finns andra gröna salonger runt om i Sverige och även på andra håll.

– Det är absolut en trend över hela världen och den handlar om miljömedvetenhet och hälsa. Även veganska medel är en jättetrend i dag. I Skandinavien ligger vi i framkant med gröna frisörer och är en inspiration för andra. Jag har utbildat frisörer från Peru, Holland och Storbritannien och det är fantastiskt roligt!

Fakta / Frisersalonger och miljön

  • Hårbotten är en upptagsväg för vissa kemikalier. Studier visar att vissa hårfärgningsämnen går igenom huden på kunden och vidare ut i blodomloppet. I upp till två dygn går toluen-2,5-diamin att hitta i kundens urin efter behandling med hårfärg som innehöll ämnet.
  • Många ämnen i frisörprodukter är miljöskadliga, exempelvis svårnedbrytbara siloxaner och resorcinol som är giftigt för vattenlevande organismer.
  • När färger och hårprodukter sköljs ur, hamnar de i reningsverk som inte kan bryta ner alla miljöfarliga kemikalier. Vissa kemikalier kan också störa reningsverkens biologiska processer.

KÄLLA: Kemikaliesmart frisör / Stockholms stad

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.